‘Kans op besmetting coronavirus in Rotterdamse haven erg klein’

De kans op coronabesmetting in de Rotterdamse haven is erg klein. Dit meldt Port Health Authority Rotterdam, een samenwerkingsverband tussen tien partijen waaronder de Havenpolikliniek en het Havenbedrijf Rotterdam die zich bezighoudt met de gezondheidszorg in de haven.

Hoewel er inmiddels meerdere besmettingen met het COVID-19 virus in Europa zijn, wordt door de GGD Rotterdam-Rijnmond nog steeds aangegeven dat de kans op een besmetting in de haven erg klein is. Hierdoor worden geen aanvullende maatregelen genomen; de reguliere hygiënevoorschriften zijn van kracht.

Landelijk advies

De GGD Rotterdam-Rijnmond baseert zich hierbij op het advies van het landelijke Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Port Health Authority Rotterdam staat dagelijks in contact met de artsen van de GGD Rotterdam-Rijnmond die de situatie nauwlettend volgen.

Wereldwijd

Het nieuwe coronavirus verspreidt zich snel over de wereld. De uitbraak begon in de Chinese stad Wuhan en wordt nu in steeds meer landen waargenomen. In China zijn 78.064 mensen besmet met het virus en 2715 mensen zijn eraan overleden. Na China zijn de meeste besmettingen vastgesteld in Zuid-Korea. 1261 mensen daar hebben het virus opgelopen en er zijn twaalf mensen overleden.

Italië is vooralsnog het hardst getroffen in Europa. Zeker 352 mensen zijn daar besmet, de meeste gevallen zijn vastgesteld in de noordelijke regio’s Veneto en Lombardije. In Italië zijn elf mensen overleden door het longvirus.
Op het Canarische eiland Tenerife (Spanje) moeten zeker duizend mensen, onder wie dertien Nederlanders, in hun hotel blijven, omdat drie Italianen die besmet zijn met het virus daar op Tenerife achter kwamen. Eerder zaten vijf Nederlanders twee weken vast op een cruiseschip in Japan waar het virus was vastgesteld.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer gaat volgende week in debat over de uitbraak van het coronavirus. Coalitiepartijen CDA en D66 stelden eerder deze week al vragen aan verantwoordelijk minister Bruno Bruins (VVD) over de maatregelen die Nederland treft om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Partijen willen vooral weten wat er wordt gedaan in de grensgebieden. Vorige week kregen Kamerleden al een update over de uitbraak van het virus door experts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Onderwerpen: ,

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.