Coronavirus raakt Rotterdamse haven

Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht dat er in de Rotterdamse haven ongeveer twee miljoen ton goederen per maand minder wordt overgeslagen als de verspreiding van het coronavirus verder doorzet. Donderdag werd de eerste besmetting met het coronavirus in Nederland geconstateerd. Vandaag is voor de tweede keer het coronavirus in Nederland vastgesteld.

De Rotterdamse haven kampt nu al met de gevolgen van het coronavirus. Normaal gesproken gaat circa 45 procent van de intercontinentale containers in Rotterdam van of naar Azië. Als gevolg van het coronavirus zijn er momenteel circa 20 procent minder afvaarten in China.

Containertransport

Wereldwijd is de verwachting dat het leidt tot een vermindering van het containervervoer van 1 procent over heel 2020. De verwachte volumes bij alle goederenstromen blijven achter ten opzichte van de oorspronkelijke prognoses, waarbij het effect op het containertransport het grootste is.

De goederenstromen worden geraakt. Maar de kans op coronabesmetting in de Rotterdamse haven is erg klein, meldde Port Health Authority Rotterdam woensdag nog. Port Health Authority Rotterdam is een samenwerkingsverband tussen tien partijen waaronder de Havenpolikliniek en het Havenbedrijf Rotterdam die zich bezighoudt met de gezondheidszorg in de haven.

International bedreiging

De uitbraak van het coronavirus is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid. De GGD Rotterdam-Rijnmond meldt dat er op dit moment (nog) geen patiënten met het coronavirus in Rotterdam-Rijnmond zijn gevonden. Zij houden de situatie goed in de gaten en zijn voorbereid op een besmetting in deze regio.

Het RIVM past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.

Lees ook:
‘Kans op besmetting coronavirus in Rotterdamse haven erg klein’

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.