Solarfields Groningen zonnepark

Groningen Seaports en Solarfields bouwen grote zonnedijk

Solarfields, producent van duurzame energie, en Groningen Seaports starten deze maand met de realisatie van ’s werelds eerste grootschalige zonnedijk. Er wordt een zonnepark gebouwd op de slaperdijk in de Eemshaven. Het is voor het eerst dat in Nederland een grootschalig zonnepark op een binnendijk wordt geplaatst.

De zonnedijk wordt medio augustus operationeel en heeft een lengte van ruim vijf kilometer. Met ruim 17.000 panelen wordt er op de dijk bijna zeven miljoen kWh elektriciteit per jaar geproduceerd.

Dubbel

In Nederland zijn veel dijken beschikbaar waar duurzame energie opgewekt kan worden. Jelmer Pijlman, directeur van Solarfields licht toe: ‘In Nederland hebben we ruim 22.000 kilometer aan dijken. Een gedeelte komt in aanmerking voor duurzame energieopwekking met zonnepanelen.’

Maarten Barthel, Business Manager Energy & Solar van Groningen Seaports: ‘Dit project laat zien hoe dubbel ruimtegebruik overal toegepast kan worden. Daarnaast past het zonnepark in de visie van Groningen Seaports om via lokaal opgewekte duurzame energie de vestigingsfactoren voor bedrijven te verbeteren.’

Dijklichaam

Sinds 2018 wordt er op kleine schaal geëxperimenteerd met het dubbelgebruik van binnendijken en zonnepanelen. Met een lengte van ruim vijf kilometer aan panelen, goed voor ruim 2.300 huishoudens, is dit het grootste zonneproject op een dijk in Nederland.

Henk Groenewold, constructiemanager Solarfields: ‘De afgelopen jaren hebben we intensief met Groningen Seaports samengewerkt om alle vraagstukken en uitdagingen te begrijpen. Bouwen op een dijklichaam is nu eenmaal bijzonder complex, alle bestaande kennis uit de omgeving moet je benutten.’

Groningse bedrijven

De energie die door het zonnepark wordt opgewekt, wordt de komende vijftien jaar afgenomen door het Nederlandse nutsbedrijf Vattenfall, voorheen Nuon, en is vooral bedoeld voor bedrijven die in de directe omgeving van de haven zijn gevestigd.

‘De vraag naar groene energie neemt voortdurend toe, ook van bedrijven en industrie. Dat bedrijven in Groningen gaan profiteren van duurzame energie die in de eigen omgeving wordt opgewekt, klinkt niet meer dan logisch’, zegt Wijnand Tjepkema, Sales Vattenfall.

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.