Eemshaven Groningen

Eemshaven: basishaven voor grootste offshore windpark ter wereld

Vanuit de Eemshaven wordt opnieuw een groot offshore windproject aangelegd. Buss Terminal Eemshaven en DEME Offshore hebben een contract getekend voor de installatie van 165 funderingsconstructies voor het Engelse windpark Hornsea Two. Daarmee wordt Hornsea Two het grootste windpark ter wereld. Voor de Eemshaven betekent dit het zeventiende windpark als basishaven.

Het windpark wordt gerealiseerd op ongeveer 89 kilometer buiten de kust van Yorkshire (Verenigd Koninkrijk) in de Noordzee. ‘We vinden het fantastisch dat we zo’n groot project hebben binnengesleept in de Britse wateren’, aldus directeur Martin Schulz van de Buss Energy Group over het nieuwe project.

Groene stroom

Het Hornsea Two windpark is eigendom van de Deense energiegroep Ørsted en zal bestaan uit 165 Siemens Gamesa turbines van 8 megawatt. Met een totaal vermogen van bijna 1,4 gigawatt gaat het park ongeveer 1,3 miljoen huishoudens voorzien van groene stroom. DEME Offshore is verantwoordelijk voor de logistiek en installatie van de zogenoemde monopiles, ook wel funderingspalen, en transitiestukken, het verbindingsdeel tussen de fundatie en de torenpaal. Deze funderingspalen wegen tot wel 1.230 ton per stuk. Dat is vergelijkbaar met het gewicht van ongeveer drie volledig volgeladen Boeing 747-400 vliegtuigen.

Grootste offshore windpark

Zware-ladingrederij Jumbo Shipping gaat in opdracht van DEME Offshore de 165 funderingspalen van Rostock naar Eemshaven en de 135 transitiestukken van Aalborg naar Eemshaven vervoeren. De resterende 30 komen vanuit Engeland. Het bedrijf zet daarvoor zijn zogenoemde K3000-klasse in, schepen met 3250 vierkante meter dekruimte en 3000 ton hefvermogen. Het windpark wordt uiteindelijk met een offshore oppervlakte van 462 vierkante kilometer het grootste offshore windpark ter wereld. Naar verwachting is het park in 2022 volledig operationeel.

Eemshaven als basishaven

Cas König, directeur van Groningen Seaports, is trots: ‘Prachtig dat DEME opnieuw voor de Eemshaven kiest als basishaven voor dit enorme project. Hornsea Two is al het zeventiende windpark op zee dat via de Eemshaven wordt geïnstalleerd. Niet alleen is dit het grootste windpark voor de Engelse kust, maar ook is dit het grootste park ooit dat via de Eemshaven is aangelegd. Daarnaast is het goed voor de activiteiten in de haven, voor de werkgelegenheid en toont het aan dat de Eemshaven écht is uitgegroeid tot een van de belangrijkste offshore windhavens aan de Noordzee.’

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.