Sluis Eefde

Werkschip test nieuwe sluis aan het Twentekanaal in Eefde

Het eerste werkschip heeft de nieuwe, tweede sluis in Eefde getest. Rijkswaterstaat heeft het sluiscomplex bij Eefde, gelegen aan het Twentekanaal, uitgebreid met een tweede sluiskolk. Deze schutting van het werkschip maakte onderdeel uit van een lange testperiode. Tot eind maart 2020 wordt de sluis in bedrijf getest.

De testperiode van de verschillende onderdelen van de nieuwe sluis Eefde begon al in de fabriek. Voordat er water in de kolk stond, heeft Rijkswaterstaat de diverse onderdelen (sluisdeuren, seinen, camera’s et cetera) van de sluis droog getest. Tijdens het testen met water in de kolk zijn er diverse scenario’s nagebootst. Met het werkschip worden alle onderdelen van de sluiskolk nogmaals getest, nu met water in de kolk. Dit zorgt ervoor dat er begin april geen problemen of storingen optreden als de echte schepen gebruik gaan maken van de sluis.

Plan B

In de eerste weken van april 2020 wordt er alleen nog gebruik gemaakt van de nieuwe sluis. De oude sluis blijft nog wel intact. Mocht er onverhoopt een niet-oplosbare storing aan de nieuwe sluis optreden, kan de oude sluis weer in gebruik worden genomen.

De sluizen in Nederland behoren tot de vitale infrastructuur. Het werk aan sluizen gaat dus zo veel mogelijk door, ook nu het coronavirus in Nederland heerst. Rijkswaterstaat creëert een zo veilig mogelijke werkomgeving voor alle medewerkers die dit belangrijke werk doen en volgen daarbij de adviezen van het RIVM.

Logistieke schakel

De wachttijden bij de 130 jaar oude monumentale sluis zijn te lang en de huidige sluis heeft groot onderhoud nodig. Bovendien is één sluiskolk voor een belangrijke toegangspoort tot de Twentekanalen te kwetsbaar in geval van onderhoud of calamiteiten. De sluis bij Eefde is een essentiële, logistieke schakel in de Europese scheepvaartverbinding.

De komst van een tweede sluiskolk zorgt voor minder lange wachttijden en daardoor een betere bereikbaarheid van de Twentse havens. Daarnaast kunnen straks zwaarder beladen schepen de havens in Hengelo, Enschede en Almelo bereiken. Dit maakt de regio nog interessanter voor bedrijven en geeft de Twentse economie en werkgelegenheid een belangrijke impuls. Met de nieuwe sluis zijn er straks twee toegangspoorten tot het Twentekanaal en kunnen grotere schepen het Twentekanaal bereiken. De nieuwe sluis is net als het bediengebouw energieneutraal.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.