Rotterdamse haven blijft operationeel na aangescherpte kabinetsmaatregelen

De haven van Rotterdam blijft dag en nacht operationeel, ook na de aangescherpte maatregelen die het Nederlandse kabinet heeft afgekondigd tegen verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen zijn maandagavond afgekondigd. Scheepvaartafhandeling en de daarbij behorende processen in de logistieke keten zijn door de Rijksoverheid aangewezen als vitaal proces om de samenleving draaiende te houden.

Eerder gaf Allard Castelein, directeur van Havenbedrijf Rotterdam, al aan dat de haven van Rotterdam open is en blijft voor business, ondanks de ingrijpende impact die het coronavirus heeft op samenleving en economie. Deze situatie blijft dus ook na de aangescherpte kabinetsmaatregelen van kracht. ‘Gelet op de economische betekenis van de haven is het vanzelfsprekend dat scheepvaartafhandeling door de Rijksoverheid is benoemd als een proces van vitale betekenis, zowel voor Nederland als voor consumenten en producenten in het Europese achterland. Verladers, rederijen, maakindustrie, de consument: iedereen rekent op Rotterdam.

Onderlinge afstand

Uiteraard blijven Havenbedrijf Rotterdam, het havenbedrijfsleven en nautische dienstverleners in de haven de gezondheidsrichtlijnen en aanbevelingen van de autoriteiten in acht nemen, zoals thuiswerken waar mogelijk, voldoende onderlinge afstand houden en goede persoonlijke hygiëne.

Terwijl gezondheid de hoogste prioriteit heeft, proberen het Havenbedrijf Rotterdam en (Rijks)Havenmeester de impact van het coronavirus op het functioneren van de Rotterdamse haven en industrie zo beperkt mogelijk te houden. Ze hebben zeer frequent overleg met de verschillende nautische dienstverleners, bedrijven en belangenorganisaties, zowel bilateraal als in diverse overleggen. Ook met de publieke lokale en nationale autoriteiten is zeer regelmatig overleg. Doel hiervan is om de haven onder de huidige lastige omstandigheden optimaal te laten blijven functioneren.

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.