Havenbedrijf Rotterdam: ‘EU moet transportstromen via binnenlandse waterwegen gaande houden’

Het Havenbedrijf Rotterdam wil dat de Europese Commissie commercieel verkeer over de binnenlandse waterwegen opneemt in de EU-richtlijnen voor grensbeheermaatregelen. Deze maatregelen worden getroffen om problemen die nu ontstaan aan de grenzen op te lossen. De Europese Commissie heeft Covid-19-richtlijnen gepubliceerd voor grensbeheermaatregelen om de gezondheid te beschermen en de beschikbaarheid van goederen en essentiële diensten te waarborgen.

Om het ontstaan van tekorten tegen te gaan en te voorkomen dat de sociale en economische moeilijkheden waarmee alle Europese landen nu al te maken hebben verslechteren, is het essentieel om de goederenstroom door de hele Europese Unie in stand te houden.

Binnenvaartschepen

De haven van Rotterdam staat positief tegenover de richtlijnen voor de transport- en mobiliteitssector, en met name de prioriteitsstroken (‘groene rijstroken’) voor het transport van goederen over internationale grenzen.

De haven van Rotterdam benadrukt wel dat commercieel verkeer voor het transport van goederen en diensten niet alleen mogelijk moet worden gemaakt voor werknemers in de transportsector, zoals vrachtwagenchauffeurs en treinmachinisten, piloten en vliegtuigbemanning, maar ook voor schippers en personeel op binnenvaartschepen om gepaste verplaatsing te garanderen van goederen en van personeel die essentieel zijn het voor het transport van noodzakelijke voedingsmiddelen en medische benodigdheden.

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.