Port of Zwolle helpt ondernemers om coronaproblemen tegen te gaan

Port of Zwolle ondervindt al gevolgen van de coronacrisis; de overslag van containers vermindert. De eerste concrete maatregel die Port of Zwolle getroffen heeft, is het opzetten van een meldpunt waar vraag en aanbod naar personeel en middelen bij elkaar komen.

Afgelopen week zijn er door de overheid ingrijpende maatschappelijke maatregelen genomen als gevolg van deze uitbraak. De impact van deze maatregelen in de strijd tegen het coronavirus is overal voelbaar. Ondanks deze ingrijpende maatregelen blijven de havens van Port of Zwolle open.

Gevolgen

Herman van Loo, operationeel directeur van Port of Zwolle ziet dat de overslag van containers in het havengebied van Zwolle vermindert. ‘In Kampen is het effect iets forser dan in Meppel, omdat FrieslandCampina in Meppel qua productie nog redelijk doordraait. Hier wordt voornamelijk melkpoeder overgeslagen dat richting Amsterdam wordt vervoerd. Daar hebben we een lijndienst mee. Veel van die melkpoeder gaat naar China. De verwachting is dat als China de draad weer wat oppakt, dit ook positief uitpakt voor onze haven.’

Van Loo vindt het op dit moment moeilijk in te schatten wat het uiteindelijke effect op de havens van Port of Zwolle is. ‘Vanuit de logistieke wereld zijn de verwachtingen dat in de komende periode opslagcapaciteit, gerelateerd aan de haven, nodig is. De goederen in containers die niet vervoerd kunnen worden moeten ergens tijdelijk opgeslagen worden. Wanneer de situatie dan weer enigszins normaliseert, worden die containers weer gereed gemaakt voor gebruik. We zijn op dit moment naar ruimtes op zoek, waarin we goederen binnen nu en een paar weken op kunnen slaan, en dat lukt al aardig.’

Maatregelen

De eerste concrete maatregel die Port of Zwolle heeft getroffen draait om samenwerking, zegt Van Loo. ‘Logistiek Netwerk Regio Zwolle, waar Port of Zwolle één van de initiatiefnemers van is, heeft een meldpunt in het leven geroepen. Dit Logistiek en Transport Meldpunt heeft als doel vraag en aanbod naar personeel en middelen bij elkaar te brengen. Het is een soort marktplaats, waardoor we de vitale keten kunnen ondersteunen. Het contact verloopt via een WhatsApp-groep.’

Van Loo: ‘Jeroen van den Ende, algemeen directeur van Port of Zwolle, en ik hebben daarnaast gebeld met de havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen om te vragen hoe het met hen gaat en wat hun prognoses zijn. We zijn ook contacten gaan leggen met ondernemers uit de regio met de vraag of er al acute problemen waren. Dat was zo bij een bedrijf dat in de haven van Kampen gevestigd is. Zij hadden problemen met transportcapaciteiten, omdat heel veel goederen via Schiphol naar de rest van Europa gevlogen wordt. Om dit probleem op te lossen hebben we samen met een transporteur gezocht naar een alternatief. Er zijn nog genoeg vrachtauto’s die naar Duitsland en Zuid-Europa rijden. Als er capaciteit in die vrachtwagens vrij is, kunnen we dat als alternatief aanbieden. Ook wanneer ondernemers geen concrete vragen hebben, vinden ze het fijn dat er wordt meegedacht.’

Auteur: Nathalie van Herk

Nathalie van Herk is hoofdredacteur van Mainport.