Groningen krijgt ‘groene’ walsdraadfabriek

Van Merkesteijn International is van plan om voor 250 miljoen euro een ‘groene’ walsdraadfabriek op te zetten in Eemshaven. Die zal aan 275 man werkgelegenheid bieden. Voor de bouw van de fabriek, die in 2020 operationeel moet zijn, is een stuk grond van 28 hectare gereserveerd. Van Merkesteijn wil op die nieuwe locatie zijn eigen walsdraad gaan produceren. Dat dient als grondstof voor de gewapende bouwconstructies, wapeningsstaal en hekwerken, die het bedrijf in Almelo fabriceert.

Het project heeft de naam ‘Green Steel Mill’ en draagt volgens Groningen Seaports bij aan de doelstellingen van het havenbedrijf, dat in Eemshaven circulaire bedrijven wil aantrekken.

Van Merkesteijn koopt een deel van het benodigde walsdraad nu nog in bij buitenlandse bedrijven die dit vervaardigen uit ijzererts en vaak zeer lange afstanden moeten afleggen om het halffabricaat te leveren. Met de bouw van de grondstoffenfabriek dichtbij de productielocatie in Almelo worden al die transportkilometers uitgespaard. Bovendien gaat Van Merkesteijn de walsdraad niet uit ijzererts produceren, maar uit gereinigd staalschroot. Er komt dus geen hoogoven in Eemshaven, benadrukt het Havenbedrijf.

Eenmaal operationeel zal de fabriek 275 fte aan werkgelegenheid opbrengen. Een groot deel daarvan is mbo-gerelateerd, aldus Groningen Seaports.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.