Verkiezingsuitslag Rotterdam opent weg naar meer vervoer over water

Volgens Evofenedex is er in Rotterdam na de verkiezingen van vorige week een unieke kans ontstaan om goederenvervoer in Rotterdam snel verder te verduurzamen. Een nieuw college doet er goed aan in het coalitieakkoord geld vrij te maken voor het schoon en slim bevoorraden van bedrijven in en om de stad. En er liggen mooie kansen om de bereikbaarheid te verbeteren door het goederenvervoer over water te stimuleren.

Het bedrijfsleven wil met de gemeente in 2030 het bevoorradende verkeer emissievrij maken. Evofenedex werkt met de gemeente Rotterdam nu al nauw samen om de overlast van goederenvervoer zo beperkt mogelijk te maken. Maar er is meer nodig. Bedrijven die hun logistiek willen verduurzamen, hebben een steuntje in de rug nodig. De gemeente zelf kan ook een voorbeeldfunctie vervullen door alleen emissieloos vervoer in te kopen. Volgens Evofenedex maakt Rotterdam met deze aanpak een grote kans om op termijn tot de schoonste steden van de wereld te gaan behoren. Daarom is het goed als een nieuw college een extra ‘investeringsimpuls duurzame logistiek’ in het nieuwe collegeakkoord opneemt.

Ondernemersdebat

Daarnaast is inmiddels duidelijk dat er breed politiek draagvlak is om goederenvervoer over water te stimuleren. Tijdens het grote ondernemersdebat in Rotterdam op 12 maart jl waren alle lokale partijen het hierover eens. Het is nu aan Leefbaar Rotterdam lijsttrekker Joost Eerdmans om zijn belofte waar te maken om juist op onderwerpen waar politieke overeenstemming over is, snel door te pakken. De oproep aan de onderhandelaars is dan ook in een nieuw collegeprogramma geld vrij te maken voor het steunen van bedrijven bij de overgang van het vervoer van goederen over de weg naar het water. Dan kunnen bijvoorbeeld grote bouwprojecten over water worden bevoorraad.

Onderwerpen: ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.