Calandkanaal vol geparkeerd

‘De Palen’ aan de noordzijde van het Calandkanaal bieden ligplaatsen voor meerdere doeleinden. De schepen liggen er strak afgemeerd en voor tankers is STS (Ship-To-Ship) transfer prima te doen. Boord-boord overslag van droge bulk met drijfkranen is ook mogelijk.

Schepen kunnen ook ‘op de Palen’ liggen om er te wachten of te repareren. Ze voorzien in een behoefte en hebben een hoge bezettingsgraad. Als er, zoals voor Parkings, een bord zou aangeven hoeveel plek er nog is, zou er nu dus ‘VOL’ op staan. Voor de bemanningen kleeft er wel een nadeel aan, ze kunnen niet zo gemakkelijk de wal op.

Er liggen vier tankers op rij met een vijfde langszij. In de verte is nog de containerfeeder ‘Atlantic Comet’ te zien, maar die ligt op een van de wachtsteigers. De bemanning daarvan kan dus wel zo de wal op. Op de voorgrond ligt de grootste van het spul, de ‘Aframax STI Park’ met een draagvermogen van 109.999 ton. Zij heeft een lengte van 256 meter en voert de vlag van de Marshall Eilanden. STI is de afkorting van Scorpio Tankers Inc. uit New York, maar het schip wordt beheerd door Scorpio Ship Management in Monaco, die 130 STI tankers managen.

Ervoor ligt de chemicaliëntanker ‘Blue Star’ (127 meter) met een andere tanker langszij voor STS transfer en daar voor ligt de productentanker ‘Whitstar’ (75 meter). De ‘Blue Star’ vaart onder de vlag van Malta, de grootste Europese vlaggenstaat en zesde op de wereldranglijst. De ‘Whitstar’ is met thuishaven Hull Engels en daar nog voor ligt de ‘Northsea Beta’, een chemicaliën- en productentanker van 110 meter. Ook die vaart onder Maltese vlag, maar wordt met veertig andere tankers gemanaged door ITM (International Tanker Management) in Dubai.

Deze bijdrage is van www.wssrotterdam.nl

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.