Groningen Seaports ontvangt zesde Ecoport-certificaat

Groningen Seaports ontvangt donderdag voor de zesde maal het Ecoports-certificaat en is daarmee in de wereld de eerste haven die dit certificaat voor de zesde achtereenvolgende keer heeft ontvangen. Het havenbedrijf uit Groningen laat hiermee zien dat het continu milieu-en duurzaamheidsprestaties levert in haar havens (Delfzijl en Eemshaven) en haven-gerelateerde bedrijventerreinen.

Ook Port of Den Helder, Port of Harlingen en haven Den Oever ontvangen voor de tweede keer het keurmerk uit handen van European Seaports Organisation (ESPO) secretaris generaal Isabelle Ryckbost. Ecoports is een wereldwijd keurmerk voor duurzame havens die iedere twee jaar voortgang boeken in de milieuprestaties.

De Ecoport-certificaten worden verstrekt door ESPO aan havens die de milieuwetgeving onder controle hebben en die iedere twee jaar stappen zetten om de impact van de haven op de omgeving te verkleinen. In de regeringsverklaring van 2014 in het Deense Tønder riepen de ministers de havens op om deze certificering te halen. In navolging van die oproep hebben alle Nederlandse havens zich sindsdien gecertificeerd en hebben ook de meeste Duitse havens een certificaat.

Duurzame stempel

Het certificaat vervalt weer na twee jaar. Groningen Seaports krijgt het certificaat omdat Lloyds Register (de controlerende organisatie namens ESPO) vooral heeft geconstateerd dat het havenbedrijf veel doet om duurzaamheid en milieumaatregelen in haar gebied te ontwikkelen en te waarborgen. Te denken valt aan de realisatie van industriewaterleiding, stoomleiding, waterstof, zonnepark, windmolens, maar ook de tijdelijke natuur, natuurmonitoring, en onderzoek naar hergebruik van composieten.

Groningen neemt het certificaat in ontvangst tijdens een trilaterale havenbijeenkomst in Harlingen, trilateraal omdat de havens van Duitsland, Denemarken bij elkaar komen en ervaringen en projecten worden uitgewisseld. Deze bijeenkomst is ook ter inspiratie voor de Wadden ministers van Duitsland, Denemarken en Nederland (Carola Schouten),

Ambities

Cas König, directeur Groningen Seaports, zal na afloop van deze bijeenkomst, als vertegenwoordig van de waddenhavens in Duitsland, Denemarken en Nederland met deze ministers het gesprek aangaan over de duurzaamheid van de havens langs de Waddenzee. Volgende week vrijdag zullen de ministers in de ministeriële conferentie afspraken maken over gezamenlijke ambities voor de Waddenzee.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.