Grootste windturbine ter wereld komt op de Maasvlakte 

Op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven komt de grootste windturbine ter wereld. Het enorme gevaarte gaat stroom leveren aan 8.000 huishoudens en heeft een vermogen van zeker 10 MW (megawatt). Dat heeft de gemeente Rotterdam bekendgemaakt. De windmolen is op dit moment in aanbouw. 

De turbine is bedoeld als proef. Na twee jaar testen moet duidelijk zijn waar op of in de zee rond Maasvlakte 2 een windmolenpark kan komen. Hoewel de vergunningen nog niet rond zijn, verwacht Rotterdam dat de turbine eind 2019 in gebruik wordt genomen. De huidige windmolens op zee hebben een hoogte tot 150 meter. Of deze turbine hoger wordt, is niet gezegd. Qua vermogen wordt het wel de grootste, stelt Rotterdam.

‘Rotterdam wil ruimte bieden aan innovaties die bijdragen in de grote opgave van de energietransitie’, zegt Adriaan Visser, wethouder Haven en Duurzaamheid. ‘Met dit tweejarige pilotproject is Rotterdam koploper en willen we nieuwe ontwikkelingen op gebied van wind blijvend stimuleren.’

Record

Het Rotterdamse stadsbestuur heeft al in 2016 besloten dat op de Maasvlakte een park voor megawindmolens komt. De gemeenteraad nam toen een motie van GroenLinks-politicus Arno Bonte aan. Op dat moment was sprake van turbines van 250 meter hoog en een vermogen van 50 MegaWatt.

Het huidige record staat op ruim 9 MegaWatt. Die molen is van de Deense fabrikant Vestas en heeft een tiphoogte van 187 meter. De drie turbinebladen zijn 80 meter lang en wegen elk 35 ton. Dat gevaarte staat op zee voor de kust van Engeland, in Liverpool Bay.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.