Amsterdam schrapt verplaatsing cruiseterminal naar Coenhaven

Er komt geen nieuwe cruiseterminal in de Amsterdamse Coenhaven. Dat blijkt uit het deelakkoord dat de onderhandelaars van Groenlinks, D66, PvdA en SP vorige week presenteerden voor een nieuw stadsbestuur in de hoofdstad.

’Verplaatsing van de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) is relatief duur, beperkt de woningbouwmogelijkheden en draagt weinig bij aan spreiding van het toerisme en verbetering van de luchtkwaliteit. Dit gaat dus niet door’, aldus de vier partijen in de zogeheten ‘drukteparagraaf’ van het akkoord.

De vier partijen willen nog wel dat de hoofdstad samen met de omliggende gemeenten aan het Noordzeekanaal op zoek gaat naar een alternatieve locatie, maar insiders geven dat plan weinig kans.

Brug over het IJ

Het oude stadsbestuur besloot vorig jaar de huidige cruiseterminal in de binnenstad te sluiten en op zoek te gaan naar een alternatieve locatie aan het Noordzeekanaal. Verplaatsing van de terminal was nodig om de drukte in het centrum tegen te gaan, maar ook om een brug over het IJ mogelijk te maken. Uiteindelijk werd gekozen voor de bouw van een grote nieuwe terminal in de Coenhaven boven een locatie in de Zaandamse Achtersluispolder. Deze nieuwe terminal moest onder meer met de opening van de nieuwe zeesluis in 2019 ook de komst van grote cruiseschepen mogelijk maken.

Wat er nu precies gaat gebeuren met de oude PTA-terminal in het centrum is nog niet duidelijk. De terminal aan de Piet Heijnkade zou vooralsnog bereikbaar blijven voor kleinere cruiseschepen, heet het.

Onderwerpen: ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.