North Sea Port zoekt nog een toezichthouder

North Sea Port NV (NSP), de nieuwe koepelorganisatie van Zeeland Seaports en Havenbedrijf Gent, is op 29 juni juridisch een feit.

Dan worden de laatste paperassen getekend. Het ‘toezichthoudend orgaan’ van de Europese naamloze vennootschap, vergelijkbaar met een raad van commissarissen, is op een naam na volledig ingevuld. De Nederlandse en Vlaamse aandeelhouders hebben elk vier leden voorgedragen. In beide gevallen gaat het om twee politici en twee onafhankelijke leden.

De Nederlandse politici zijn de Zeeuwse gedeputeerde Carla Schönknecht en de Vlissingse wethouder Albert Vader. Aan Vlaamse kant gaat het om de burgemeester van Gent, Daniël Termont, en om havenschepen Mathias De Clercq. De Vlaamse onafhankelijke leden zijn professor Ann Vereecke (Universiteit Gent) en Vera Dua, voorzitter van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen. Nederland levert Guillaume Jetten, CFO bij MercachemSyncom. De voordracht van de laatste kandidaat is nog niet rond.

Slotstuk

De ondertekening van de laatste papieren is het slotstuk van een fusieproces dat ongeveer anderhalf jaar in beslag heeft genomen. Op 7 november 2016 werd dat officieel in gang gezet met de ondertekening van een ‘fusieverkenning’ en op 8 december vorig jaar werd de fusieovereenkomst getekend. NSP houdt zelf 1 januari van dit jaar als oprichtingsdatum aan.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.