Hamburgse IGS breidt intermodaal vervoer op Rotterdam sterk uit

De Duitse aanbieder van intermodaal achterlandtransport IGS breidt sterk uit met nieuwe diensten via spoor en binnenschip naar de Rotterdamse haven. Volgens directeur Harald Rotter van het Hamburgse IGS gebeurt dat vanwege de toenemende vraag van klanten. 

Er komen nu wekelijks 45 spoordiensten en 30 binnenvaartdiensten op Rotterdam bij. Tot dusver lag het zwaartepunt bij intermodale diensten tussen de Noord-Duitse zeehavens en grote delen van Midden- en Zuid-Duitsland.

Kostenvoordelen

De haven van Rotterdam biedt een aantal grote klanten van IGS binnen de logistieke keten duidelijke kostenvoordelen en kan ook tijdwinst opleveren. Rotter: ‘Daarom hebben we besloten de nieuwe verbindingen in ons netwerk aan te bieden en actief in de markt te zetten.’

Bij de nieuwe diensten werkt IGS samen met een reeks partners in het Europese achterlandvervoer. Met die partners, veelal operators, worden in Duitsland per spoor al vijf wekelijkse spoorverbindingen van en naar Duisburg, Düsseldorf, Keulen en Leipzig onderhouden, drie per week van en naar München, Nürnberg en Kehl, vier op Mainz en dagelijks op Neuss.

Binnenvaart

Het binnenvaartaanbod is ook aanzienlijk uitgebreid. Bovenop de bestaande dienst van en naar Aschaffenburg zijn er drie wekelijkse afvaarten van en naar Kehl en Neuss bijgekomen, alsmede vijf van en naar Duisburg, Düsseldorf, Keulen en Krefeld.

IGS Intermodal Container Logistics heeft eigen terminals voor gecombineerd vervoer en depots voor lege containers in een groot deel van Zuid-Duitsland: Nürnberg, München, Regensburg, Aschaffenburg en Schweinfurt. Het verzorgt ook aansluitend vervoer over de weg.

Last mile

Met het aanbod op Rotterdam verwacht Rotter ook meer regionale klandizie in Zuid-Duitsland te trekken. ‘Via ons uitgebreide Duitse netwerk met eigen trucks, terminals, en empty depots in Neurenberg, München, Regensburg, Aschaffenburg en Schweinfurt kunnen we, ook voor de ‘last mile’, een bijzonder concurrerend aanbod neerleggen. Daarnaast staat ‘ease of doing business’ voorop. Zo hebben we een systeem geïntroduceerd dat volledig online een aantrekkelijk aanbod genereert voor verlading naar meer dan 30.000 combinaties van havens in Rotterdam en postcodegebieden in Duitsland.’

Rotter noemt de versterking van de diensten tussen Rotterdam en het Duitse achterland van ‘strategische betekenis’ voor zijn bedrijf.

Folkert Nicolai

Onderwerpen: ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.