Terneuzen heeft nieuwe ligplaatsen voor binnenvaart

In Terneuzen is donderdag de vernieuwde Beurtvaartkade officieel in gebruik genomen. Een nieuwe kademuur met ligplaatsen voor riviercruiseschepen en binnenvaartschepen is het resultaat van de werkzaamheden. De kade kan weer zeker vijftig jaar mee.

De Beurtvaarkade, gelegen aan Zijkanaal A in Terneuzen, was aan renovatie toe. North Sea Port en de gemeente Terneuzen sloegen de handen in elkaar voor een kadereconstructie, om een aantal bedrijven te herlokaliseren en om faciliteiten voor riviercruiseschepen en binnenvaart uit te bouwen.

Watertappunt en walstroom

Het resultaat is een hele nieuwe kademuur die voor de oude werd gebouwd en die voor een periode van vijftig jaar voldoet. De kademuur is voorzien van kathodische bescherming om corrosie tegen te gaan. Aan de 220 meter lange kade kunnen riviercruiseschepen met als bestemming Terneuzen aanmeren. Er zijn ook ligplaatsen voor binnenvaartschepen voorzien. Dat laatste is van belang omdat de binnenvaartschippers er dan extra wachtplaatsen hebben tijdens de bouw van de nieuwe Sluis.

De riviercruises en de binnenvaartschepen kunnen tegen het einde van dit jaar gebruik maken van walstroom zodat hun dieselmotoren niet hoeven te draaien om elektriciteit op te wekken. Daarnaast wordt ook tegen het eind van dit jaar een drinkwatertappunt voorzien.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.