Portbase verhuist naar de cloud

Portbase heeft het Nederlandse Port Community System (PCS) volledig verhuisd naar de public cloud van Amazon Web Services (AWS). De verhuizing past bij een nieuw tijdperk waarin het bedrijf de nieuwste technologie gebruikt om de toekomstige ontwikkelingen in en om de Nederlandse havens te faciliteren.

‘De verhuizing naar de cloud is veel meer dan een verhuizing,’ aldus Portbase directeur Peter de Graaf. ‘Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in razendsnel tempo op en de noodzaak om hierop aan te haken is groot. Met deze stap heeft Portbase als één van de eerste bedrijven in de havenlogistiek haar volledige dienstverlening in de cloud staan. Het verstevigt daarmee onze rol als de informatiehub in de Nederlandse havens.’

Proces

Het bedrijf is ongeveer een jaar bezig geweest met het hele proces. In het weekend van 22 en 23 september was het dan zo ver: de migratie! ‘Dat hebben we natuurlijk goed afgestemd met onze klanten. We hebben een belangrijke plek in de havencommunicatie en dat nemen we zeer serieus. De migratie hebben we dus goed voorbereid en is gelukkig zonder problemen verlopen.’ 

Het Nederlandse Port Community System staat bekend als één van de meeste geavanceerde systemen van alle havens wereldwijd. Het verbindt alle partijen in de logistieke ketens van de Nederlandse havens. Portbase heeft met zo’n 15.000 actieve gebruikers de grootste havencommunity van Europa. De Graaf: ‘We hebben de dekking, de data en nu ook de technologie om te innoveren, te groeien en verder te werken aan het creëren van de slimste havens van Europa.’

Voordelen

Dat alle gegevens van hun klanten nu in de cloud staan heeft een hoop voordelen. Flexibiliteit was een belangrijke drive, maar de hoge betrouwbaarheid borgen voor de lange termijn is net zo belangrijk. ‘De boel moet 24/7 blijven doordraaien, de hoge beschikbaarheid van onze services is belangrijk voor onze klanten. Met de nieuwe cloud technologie is dit nog beter geworden en geborgd voor de toekomst. En mocht er toch een mogelijke verstoring zijn, dan is de impact op het PCS veel kleiner en zijn we in staat dit sneller te constateren en op te lossen. Ook op het gebied van security hebben we door deze beweging een zeer volwassen toekomstvaste omgeving neergezet. De beveiliging voor de cloud voldoet aan meer standaarden dan gelden voor traditionele omgevingen. Dat was een belangrijke motivatie voor de verhuizing.’

Bovendien: ‘De extra mogelijkheden die we met deze beweging creëren zijn zeer waardevol. En niet alleen voor ons, maar juist ook voor de hele community. We beschikken door de nieuwe technologie over meer inzicht in hoe onze services functioneren en kunnen zo flexibeler omgaan met en inspelen op business behoeften en het optimaliseren van bestaande services. Het wordt een stuk eenvoudiger om iets in productie te releasen, te wijzigen of iets nieuws toe te voegen, waarbij we zoveel mogelijk handelingen automatiseren.’

Onderwerpen: ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.