Studenten dineren met havendirecteuren

Zo’n zeventig ambitieuze studenten, dertien directeuren en managers van mooie bedrijven uit de haven, een aantal HR-managers en een heerlijk diner. Dat waren de ingrediënten voor een geslaagde achtste editie van het Mainport Talenten Diner. 

Het unieke en exclusieve netwerkevenement voor hoger opgeleide studenten in de laatste fase van hun studie en werkgevers in de haven en industrie werd georganiseerd door arbeidsmarkt adviesbureau Talentium Careerportals. Locatie: het Mainport Hotel in Rotterdam. Voordat de studenten komen, maken de directeuren en managers van bedrijven als Abird, APMT, Vopak, Shell, Broekman, Koole Terminals en Spie het voorgerecht: rundercarpaccio met oosterse saus, gebakken taugé, koriander, rode pepertjes en wasabi sesamzaadjes. Het gaat de dames en heren goed af. Hier en daar valt ervarenheid te bespeuren.

Maurice de Kok (what’s in a name), manager trainee program bij Van Oord doet voor de tweede keer mee aan dit diner en is in het weekend een ware keukenprins. ‘Samen koken met vrienden vind ik erg leuk. En ik heb afgelopen zomer heel veel kunnen barbecuen.’ Wat wil hij weten van de studenten die ’s avonds zullen aanschuiven? ‘Wat hun dromen zijn. Dat vind ik heel belangrijk. En ze moeten gepassioneerd zijn over wat wij bij Van Oord doen.’ Zelf werkt hij al bijna dertig jaar bij het offshorebedrijf. ‘Dat lijkt lang, dertig jaar bij een bedrijf, maar het is steeds weer een andere baan binnen Van Oord. Ik heb jaren in het buitenland gewoond. Australië, het Midden-Oosten… Bij Van Oord zijn we een soort zigeuners, dan weer twee jaar hier, dan weer twee jaar daar. Dat moet je wel aanspreken als je bij Van Oord solliciteert.

Kennisindustrie

Broekman is alle acht edities van het Mainport Talenten Diner present geweest en voor CEO Raymond Riemen is het de zesde keer dat hij meedoet. Riemen, thuis niet vaak achter het fornuis te vinden, zegt hij eerlijk, weet dat het netwerkevent een succes is. Ieder jaar levert het een paar aanwinsten die bij Broekman het management development traject in gaan. ‘Ik kom bij Broekman wel eens mensen tegen die bij het diner aanwezig waren, dat is hartstikke leuk. Er komen zeker talenten uit voort die verder groeien in het bedrijf.’ Het beste voorbeeld is oud-Jong Haventalent Rik Pek (2009), die nu managing director is bij Broekman.

Bij het diner zijn alle studierichtingen zijn welkom: Scheepsbouwkunde, Maritiem Officier, Technische Bedrijfskunde, Logistiek, Civiele Techniek, Werktuigbouwkunde, Electrotechniek, Mechatronica, ICT en ook de meer generieke richtingen zoals Financieel, HRM en Communicatie. Het aanbod aan banen in het havengebied is groot en verbreed ten opzichte van vroeger. Richard Betten, COO bij APMT Maasvlakte II: ‘Vroeger moest je zandzakken sjouwen, tegenwoordig rijden er robotjes op de terminals. Dat vraagt andere capaciteit en een ander kennisniveau. De havenindustrie is een kennisindustrie geworden.’ 

Rouleren

De studenten worden aan de hand van hun opleiding en studierichting ingedeeld aan vier verschillende tafels. Na iedere gang van het vier gangen menu moeten ze rouleren en treffen ze een nieuwe havenmanager aan en nieuwe tafeldames en heren (collega studenten en HR-professionals). Er is steeds een half uur tijd om met praktijkmensen uit de haven en industrie te praten over loopbaanmogelijkheden. De recruiters, HR-managers en directieleden geven antwoord op alle vragen. Tijdens de koffieronde kan iedereen met de overige bedrijven in gesprek gaan, verder praten of nog wat vragen stellen die later te binnenschoten. 

Cas Pruisken (23), een student Elektrotechniek van de Haagse Hogeschool in Delft, vond de opzet van het diner erg goed. ‘Door te rouleren kom je ook aan tafel bij bedrijven waar je niet direct aan denkt.’ Nick van Uffelen (21), student Supply Chain Management aan de Erasmus Universiteit, verwachtte van te voren in ieder geval meer te weten te komen over de activiteiten bij de bedrijven. En hij hoopte op een afstudeerstage bij Broekman. Na het diner: ‘Het was super. Ik heb gepraat met Abird, Koole Terminals. Vicoma en Wilmar. Ik heb zeker contacten opgedaan voor een afstudeerstage.’

Jong Haventalent

Ook Martin Prinsze, Supply Chain manager van Wilmar is ‘heel positief’ over de avond. ‘Sommige studenten zaten goed in de wedstrijd, die weten zichzelf goed te verkopen.’ En bij andere denk je: die heeft zeker een zware nacht gehad. Als je naar zo’n diner komt, maak er dan wat van! Dit is zo’n mooie kans. Wat me ook opviel, ze wisten van te voren bij welke havenmensen ze aan tafel kwamen. Maar niemand had op LinkedIn gekeken.’

Initiatiefnemer Matty van den Berg van Talentium: ‘Je start deze avond met het uitbreiden van een goed zakelijk netwerk. Het Mainport Talenten Diner is voor velen een eerste stap geweest richting een mooie startersfunctie of een exclusief traineeship.’

Het levende bewijs is Ana Duškov, Jong Haventalent 2018 en trainee bij ECT. ‘Drie jaar geleden kwam ik naar dit diner. Voor mij was het een mooie kennismaking met de havenwereld. Ik weet nu dat het een ontzettend leuke industrie is, waar je volop kansen krijgt en er zijn veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.’

Meer hierover in de nieuwe editie van Mainport Magazine die op 24 oktober verschijnt. 

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.