Financiering aanleg Blankenburgtunnel is rond

De financiering voor de aanleg van de Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam is rond. Met de aanleg van de nieuwe verkeersader is een totaalbedrag van circa 1 miljard euro gemoeid. De Blankenburgtunnel onder de Nieuwe Waterweg bij Maassluis moet de A15 en A20 met elkaar gaan verbinden. 

Behalve de Blankenburgtunnel krijgt de verbinding op de noordzijde ook een landtunnel van ruim 500 meter. Er komen drie rijstroken in elke richting. Het project wordt uitgevoerd door een consortium van Ballast Nedam, de Belgische baggeraar DEME en de Australische bank Macquarie.

De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart. Het project moet uiterlijk 2024 opgeleverd worden. In juli verklaarde de Raad van State bezwaren van verschillende milieugroeperingen en omwonenden nog ongegrond. Zij vrezen voor geluidsoverlast en milieuvervuiling.

Omgedoopt

De nog aan te leggen negenhonderd meter lange tunnel onder de Nieuwe Waterweg is inmiddels omgedoopt van Blankenburgtunnel tot Maasdeltatunnel. Daarnaast wordt op de noordelijke oever een vijfhonderd meter lange ‘landtunnel’, de Hollandtunnel, gebouwd om het landschap te ontzien.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.