Havens automatiseren ter voorbereiding op brexit

Nederlandse havens, ferrybedrijven, transporteurs en douane willen de administratieve afhandeling van vrachtvervoer per boot naar Engeland volledig automatiseren. Dat moet de schade van de brexit beperken. Binnen vijf maanden moet het systeem gereed zijn. 

In de Nederlandse havens zoeken gezichtsbepalende bedrijven de samenwerking om zich voor te bereiden op de brexit. Port Community System Portbase start samen met ondernemersorganisatie Deltalinqs, de Nederlandse Douane, belangenorganisaties Fenex, Evofenedex en Transport en Logistiek Nederland/AFTO, ferrymaatschappijen Stena Line, DFDS, CLdN, P&O Ferries en de havenbedrijven Amsterdam en Rotterdam een programma dat moet gaan zorgen voor een blijvend vlotte doorstroom van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk.

Werkgroep

Op dit moment onderzoekt een werkgroep met betrokken partijen welke aanpassingen er voor het ferryvervoer nodig zijn. Deze logistieke keten, van verlader tot vervoerder, heeft op dit moment niet te maken met douaneverplichtingen. Als gevolg van de brexit zullen hun processen opnieuw moeten worden ingericht. De havengemeenschap is erbij gebaat dat inkomend en uitgaand ferryvervoer niet stagneert en er geen files en wachttijden ontstaan.

Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland: ‘De virtuele landsgrens maakt dat het vrije vervoer van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk volledig anders wordt. Douaneformaliteiten zorgen voor onderlinge afhankelijkheid in het logistieke proces, waardoor snelheid en efficiency onder druk komen te staan. Daar hebben we allemaal last van en daarom willen we in gezamenlijkheid kijken naar een oplossing.’

In 2017 werd tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk 54 miljoen ton aan goederen verhandeld. Jaarlijks gaan er 1,7 miljoen trailers per ferry op en neer. De vrees is dat bij een ‘no-deal-brexit’ eindeloze wachttijden zullen ontstaan in de havens. De sector onderzoekt daarom of het mogelijk is de hele keten te automatiseren, zoals bij zeecontainers gebeurt. Dit maakt het mogelijk gegevens te hergebruiken.

Geautomatiseerd

In de Nederlandse havens is de administratieve afhandeling van het inkomende en uitgaande containervervoer al jaren volledig geautomatiseerd. Via het Port Community System van Portbase verlopen alle processen van de aangesloten organisaties nu al snel en efficiënt. Portbase directeur Iwan van der Wolf: ‘Deze oplossing is toepasbaar voor de short sea keten en we kijken of deze ook voor het vervoer met de ferry bruikbaar is. Hergebruik van data zorgt voor minder fouten, versnelling in het logistieke proces en de verschillende partijen kunnen hun aansprakelijkheid en administratieve last minimaliseren.’

Steven Lak voorzitter van Deltalinqs: ‘Alleen de best voorbereide havens zullen een voorkeurspositie blijven genieten in het Europese speelveld. Het Kennisinstituut voor Mobiliteit heeft ingeschat dat, afhankelijk van een vrijhandelsverdrag of een ‘no deal scenario’, de Nederlandse zeehavens tussen de 2.0 en 4.4% aan totale doorvoer gaan verliezen. Concreet betekent dat een ladingverlies van tussen de 9 en 20 miljoen ton. Door te investeren in een geautomatiseerde ketenbrede oplossing kunnen we deze schade zo veel mogelijk beperken.’

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.