Olietanks Vopak iets minder vol

Het tankopslagbedrijf Vopak heeft veel last van de hoge olieprijs. Die zorgde in het derde kwartaal voor een flink lagere bezettingsgraad van het tankpark en een iets lagere omzet.

De gemiddelde bezettingsgraad van het bijna 37 miljoen kubieke meter omvattende wereldwijde terminalnetwerk kwam uit op 86%. Vorig jaar was dat nog 89% voor hetzelfde kwartaal. De omzet van het Rotterdamse concern daalde met een fractie, van 312,1 miljoen tot 311,4 miljoen euro.

Winst keldert

De nettowinst kelderde met 60%, van 86,8 miljoen tot 36,7 miljoen euro. Dat kwam echter vooral door een enorm valutaverlies – van 51 miljoen euro – op de verkoop van een terminal in Venezuela. De invoering van een nieuw pensioenstelsel in Nederland leverde daarentegen een meevaller van 19 miljoen op. Per saldo steeg de onderliggende winst met 3 miljoen tot 138 miljoen euro.

In de markt werd blijkbaar verwacht dat de turbulentie op de oliemarkt een nog groter effect op de cijfers van Vopak zou hebben, want de koers van het aandeel maakte maandagochtend een sprongetje van rond de 5%. Het aandeel was daarmee de grootste stijger van de AEX-fondsen.

Ebitda

Het bruto bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met ruim 3% tot 182,7 miljoen euro. Over de eerste negen maanden van dit jaar ligt het bruto resultaat met 554 miljoen nog 3% onder de 571 miljoen van vorig jaar. Vopak verwacht ook in het laatste kwartaal van dit jaar last te hebben van de omstandigheden op de oliemarkt.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rob Mackor

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.