Royal Roos neemt 3D printer in gebruik

We leven in boeiende tijden waarin innovaties steeds sneller doorontwikkeld worden. Dit geldt ook voor 3D-printing: een techniek die op basis van digitale bouwtekeningen driedimensionale objecten produceert. Marine engineering bureau Royal Roos brengt, met haar dochteronderneming Royal 3D, de 3D-printing toekomst naar het heden met de ingebruikname van een industrieel formaat CFAM 3D printer.

De nieuwe printer staat bij 3D-printer producent CEAD in Delft en is maar liefst 6 meter breed, 4 meter lang en 5,5 meter hoog. Met deze afmetingen is het een van de grootste 3D-printers ter wereld die vezelversterkte thermoplasten produceert. Fulko Roos, algemeen directeur van Royal 3D legt uit: ‘Het grote voordeel van werken met thermoplastisch materiaal is dat het hergebruikt kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld materialen als ABS (bekend van de Lego-blokjes) en PET (van de flessen in de supermarkt) tot granulaat verwerken. Deze materialen hergebruiken wij door ze te verhitten en te printen in elke gewenste vorm.’

Royal 3D ziet een oneindig aantal toepassingen van de kunststoffen. Met de nieuwe technieken wordt een continue vezel toegevoegd aan het printmateriaal waardoor de materiaalsterkte en -stijfheid aanzienlijk toeneemt. Roos: ‘De geprinte kunststoffen zijn ijzersterk, maar veel lichter dan bijvoorbeeld stalen onderdelen van schepen. Naast het gewichtsvoordeel voorkom je door het gebruik van kunststoffen bijvoorbeeld corrosie.’

Maritieme toepassingen

Binnen de maritieme sector kun je bijvoorbeeld denken aan het printen van kleine rompen voor aquatic drones (onbemande boten) of sensorboeien. In het 3D-printing proces hoeft men geen mal te maken en dit levert naast besparingen ook nog tijdwinst op. Het bouwen met staal kost veel tijd en betekent nog steeds platen maken, lassen en nabewerken. Royal 3D print een kleine boot in 2 tot 3 dagen. Met een printprodcutie van 15 kilogram per uur kan het bedrijf objecten tot een omvang van 4x2x1,5 meter printen.

Roos: ‘Met Royal Roos kunnen wij bijvoorbeeld de romp van een schip dat vervoerd moet worden scannen en vervolgens op maat gemaakte ondersteuningen printen. Ook voor het vervoer van hoogwaardige machines in containers kunnen wij snel tailormade ‘inserts’ maken. Kunststof onderdelen en rompen hebben de toekomst.’

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.