Plan voor containerterminal in Vlissingen van de baan

Het plan voor de ontwikkeling van een kleinere containerterminal in de haven van Vlissingen is voorlopig van de baan. Initiatiefnemer De Kramer Group uit Rotterdam en zijn Zeeuwse partners Verbrugge en Kloosterboer krijgen het project niet rond. De terminal zou voor 100 tot 150 mensen werk opleveren.

Volgens Ted Holleman, commercieel directeur van Kramer, die het project coördineerde, is het afgelopen halfjaar in gesprekken tussen de drie partners gebleken dat er onvoldoende containerstromen gebundeld konden worden op de beoogde locatie, de Zeeland Terminal van Verbrugge.

‘We kwamen niet verder dan 50.000 containers op jaarbasis. Dat is veel te weinig om een terminal rendabel te kunnen exploiteren’, zegt Holleman. Het idee was dat Verbrugge en Kloosterboer zoveel mogelijk van hun huidige volume zouden bundelen op een terminal, die geëxploiteerd zou worden door een joint venture van de drie partners.

In de ijskast

De twee Zeeuwse bedrijven zouden samen nu al goed zijn voor zo’n 200.000 containers per jaar. Om uiteenlopende redenen bleek het niet mogelijk te zijn om voldoende aantallen containers over te hevelen naar een gezamenlijke faciliteit.

Holleman zegt dat het plan in elk geval voor de komende twee jaar de ijskast ingaat, maar sluit niet uit dat het er op enig moment weer uitkomt: ‘De containersector in Vlissingen zit in de lift. Mogelijk dienen zich in de toekomst nieuwe kansen aan’. Ook Kramers dochterbedrijf Seamark Reefer Service, dat koelcontainers repareert, strijkt vooralsnog niet neer in Vlissingen.

Thermphos

Het initiatief tot samenwerking was afkomstig van André Kramer, die zich kandidaat had gesteld voor de ontwikkeling van een nieuwe terminal op een deel van het te saneren zestig hectare grote Thermphos-terrein. In de Rotterdamse haven wordt het namelijk steeds drukker, met name op de weg. In Zeeland zou Kramer files op de weg en het water voor een deel kunnen omzeilen.

Daarmee leek een unieke samenwerking op gang te komen tussen de twee bekendste havenondernemers van Zeeland, Jack Kloosterboer en Martin Verbrugge. Voorlopig komt het dus niet zover. Eerdere ideeën voor een containerterminal, zoals de grootschalige Westerschelde Container Terminal en de kleinere Verbrugge Container Terminal, liepen in het verleden op niets uit.

Auteur: Rob Mackor

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.