Koninklijk Van Oord viert 150-jarig jubileum

Bij Van Oord is het vandaag feest. Het Nederlandse familiebedrijf dat wereldwijd werkt aan waterbouwkundige projecten, viert het 150 jarig jubileum met een internationaal symposium. Koning Willem-Alexander bezorgde het bedrijf een mooi cadeau: het bedrijf werd onderscheiden met het predicaat Koninklijk.

CEO Pieter van Oord nam tijdens het congres in de Laurenskerk in Rotterdam de oorkonde in ontvangst uit handen van Jaap Smit, commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. Van Oord: ‘Het is een voorrecht om het predicaat Koninklijk te mogen voeren. Het is een bekroning op het honderdvijftig jaar ondernemerschap, durf en doorzettingsvermogen van mijn voorgangers en alle medewerkers nu.’

Jaap Smit, commissaris van de Koning: ‘Rotterdam is trots, Zuid-Holland is trots en Nederland is trots. Van Oord gaat als Koninklijke onderneming een hopelijk fraaie toekomst tegemoet.’

Vijfde generatie

In 1868 startte grondlegger Govert van Oord als zelfstandig ondernemer. In 150 jaar is Van Oord uitgegroeid tot een internationale aannemer op het gebied van baggeren, olie & gas infrastructuur en offshore wind. Diverse overnames en fusies hebben ervoor gezorgd dat de onderneming deze groei kon doormaken. Inmiddels is de vijfde generatie van de familie Van Oord werkzaam bij het bedrijf.

Van Oord staat in 2018 stil bij het jubileum door tijdens het symposium ‘Mastering the Elements’ aandacht te geven aan de rijke waterbouwgeschiedenis en de uitdagingen van nu, zoals klimaatverandering en energietransitie. Christiana Figueres was uitgenodigd als gastspreker. Zij was hoofdonderhandelaar van de Verenigde Naties bij de totstandkoming van het Parijs Klimaatakkoord in 2015. Zij benadrukte het belang van het bereiken van klimaatakkoorden om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Grondleggers

Naast actuele thema’s werd ook stilgestaan bij het Nederlandse waterbouwverleden. Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser nam het eerste exemplaar van het boek Grondleggers in ontvangst. Dit boek is geschreven door maritiem historica Joke Korteweg, die vier jaar onderzoek deed naar de geschiedenis van Van Oord en zijn rechtsvoorgangers. Het resultaat is een verhaal over de Nederlandse baggeraars en de historische ontwikkeling vanuit het vakmanschap naar een professionele maritieme industrie.

Innovation Challenge

De afgelopen maanden heeft Van Oord acht ondernemers begeleid bij het opstellen van een professioneel bedrijfsplan. Dit als onderdeel van de Van Oord Innovation Challenge, een wedstrijd voor start-ups en scale-ups die werk willen maken van een betere toekomst. Tijdens het symposium kreeg de winnaar de kans om zijn innovatie te presenteren aan het publiek. De winnaar ontving een exclusief 1-jarig partnerschap met Van Oord.

Van Oord heeft zijn hoofdkantoor in Rotterdam en wil in het kader van het jubileum een geste aan de stad doen. Namens het gemeentebestuur nam locoburgemeester Bert Wijbenga een cadeau in ontvangst dat de verbinding tussen stad en water zal versterken. Een project in de openbare ruimte langs de Maas, voor iedereen toegankelijk en dus een cadeau aan alle Rotterdammers.

Vox Amalia

Na vandaag is het feest nog niet voorbij. Koningin Máxima doopt vrijdag 14 december sleephopperzuiger ‘Vox Amalia’ van Van Oord in Rotterdam. De doop staat in het teken van het 150-jarig bestaan van Van Oord. Het schip ligt voor de doop afgemeerd bij de cruiseterminal in Rotterdam. Het baggerschip dat zand, klei, slib en grond van de waterbodem kan zuigen, heeft een lengte van 158 meter, een breedte van 36 meter en een laadvermogen van 18.000 kubieke meter. Het schip is gebouwd in Spanje in opdracht van Van Oord. Na de doop worden er proefvaarten gedaan in Nederland en zal het schip wereldwijd op waterbouwkundige projecten worden ingezet.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.