Douane komt honderden mensen tekort

De Douane is eind maart nog niet volledig klaar voor een no-dealbrexit. In dat geval moeten er bijna duizend voltijdsbanen bijkomen bij de dienst. De Douane verwacht echter eind maart pas driehonderd voltijdsbanen te hebben gevuld, waardoor de dienst in het scenario van een brexit zonder akkoord in eerste instantie keuzes moet maken met de handhaving.

Het Britse parlement stemt dinsdag over de brexitdeal. Wat de uitslag ook wordt, er zijn sowieso meer douanebeambten in Nederland nodig. Als de deal goedgekeurd wordt, heeft Nederland 750 extra douaniers nodig. Bij een ‘no deal’ zelfs nog meer: 950. Op dit moment leidt de douane driehonderd extra mensen op. Er dreigt dus hoe dan ook een tekort.

Rotterdam

De Rotterdamse haven rekent op veel vertraging door de brexit. Waar de handel met het Verenigd Koninkrijk nu nog zonder veel rompslomp gaat, is straks veel extra papierwerk nodig. Havenbedrijf Rotterdam verwacht  dat de wachttijden voor containerschepen en vrachtwagens zullen oplopen. Stena Line denkt dat de controles ervoor zullen zorgen dat een passage die nu anderhalve minuut duurt in de toekomst twintig minuten tot twee uur in beslag neemt.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.