Bochtafsnijding Delftse Schie is klaar

Op maandag 28 januari is de nieuwe vaarweg in de Delftse Schie officieel in gebruik genomen. Het 800 meter lange traject werd geopend door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en Rik Janssen, gedeputeerde Water en Vervoer over water van Zuid-Holland.

De provincie Zuid-Holland heeft samen met de gemeenten Rotterdam en Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland een nieuw stuk vaarweg aangelegd in de Delftse Schie bij Overschie. Hiermee verdwijnen twee haakse bochten. De bochtafsnijding biedt de binnenvaart een snellere route tussen Rotterdam en Delft loopt vanaf de Hoge Brug in Overschie naar de Doenbrug in Rotterdam.

Onmisbaar

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Rivieren als de Schie en de Gouwe zijn de haarvaten van onze vaarwegen. Ze zijn onmisbaar voor het toenemende vervoer van goederen over water in plaats van over de weg, zoals zand en grind voor de bouw en grondstoffen voor de industrie.’

In 2016 startten de werkzaamheden, na jaren van bezwaarprocedures door omwonenden die overlast vreesden. Langs het tracé van zo’n 800 meter zijn dijken en damwanden aangebracht om de omgeving te beschermen tegen het water. Na het volstromen van de vaargeul en de goedkeuring van de dijken, konden de tijdelijke dammen worden doorgegraven.

Er zijn natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen aangelegd. Die dragen bij aan een betere waterkwaliteit en een gezonder en prettiger leefgebied.

foto: Provincie Zuid-Holland

Auteur: Martin Dekker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.