Port of Amsterdam start cybersecurity-programma

Om de havengemeenschap in het Noordzeekanaalgebied digitaal weerbaarder te maken is Port of Amsterdam gestart met een cybersecurity-programma. Daarmee wil het Havenbedrijf organisaties in het havengebied proactief betrekken bij de digitale veiligheid en gezamenlijk werken aan “cyberweerbaarheid”.

Onderdelen van het programma zijn onder meer een meldpunt en het CYREN-netwerk: Cyber Resilient Noordzeekanaalgebied. Dit netwerk verzamelt informatie over cyberdreigingen en deelt die met de aangesloten bedrijven. Deze bedrijven worden vanuit het meldpunt snel en effectief geïnformeerd over mogelijke cyberaanvallen in het Noordzeekanaalgebied. Bedrijven kunnen zich tot het meldpunt wenden als zich iets voordoet wat mogelijk ook andere organisaties in de havenregio raakt. Het meldpunt wordt bemand door de Divisie Havenmeester.

Cyberweerbaar

Havenmeester Marleen van de Kerkhof is initiatiefnemer van het cybersecurity-programma van Port of Amsterdam. Ze zegt: ‘Datastromen en ketens worden in toenemende mate aan elkaar verbonden en voor een breed publiek via het internet beschikbaar gesteld. Dat biedt kansen maar voor informatiebeveiliging ook forse uitdagingen.’

‘Een aanval op informatiesystemen van een klant of toeleverancier heeft effect op het bedrijf zelf, maar vaak ook op alle bedrijven er omheen en kan de scheepvaart ontregelen. Cyberincidenten zijn tenslotte niet aan fysieke grenzen gebonden. Door snel actuele dreigingsinformatie, incidenten en handelingsperspectieven met elkaar te delen, wordt de hele havenregio cyberweerbaarder.’

Erkend programma

CYREN is erkend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat via het Digital Trust Center. Verschillende bedrijven dragen actief bij aan het uitbouwen van het CYREN-netwerk binnen het Noordzeekanaalgebied.

foto: Port of Amsterdam

Auteur: Martin Dekker

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.