Binnenvaart zet zichzelf in de schijnwerpers

De binnenvaart is nog lang niet bekend genoeg bij het grote publiek. De sector opent daarom aanstaande zaterdag 16 maart, de deuren voor het publiek tijdens de eerste Dag van de Binnenvaart.

Op zo’n 20 locaties in het land kunnen belangstellenden zien wat de binnenvaart te bieden heeft. De organisatie van De Dag van de Binnenvaart meldt dat bezoekers schepen op kunnen, maar bijvoorbeeld ook een vaartocht kunnen maken door het havengebied van Amsterdam. Verder is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij de verkeersleiding, zien hoe een schip wordt afgebouwd, hoe containers worden geladen en gelost op een containerterminal of een bezoek brengen aan het grootste simulatorcentrum van Europa.

Goederenvervoer

De binnenvaartsector biedt als werkgever zo’n 13.500 arbeidsplaatsen. Met een vloot van ruim 8.000 schepen wordt in Nederland op dit moment 37% van het goederenvervoer over het water afgewikkeld. Voor het vervoer van containers ligt dit percentage op 35% (1,3 vrachtwagenbewegingen per jaar). En het gaat goed met de binnenvaart, zo bleek uit de laatste vervoerscijfers van CBS. De binnenvaart boekte in het laatste kwartaal van 2018 zelfs een omzetgroei van maar liefst 30 procent. 

In de komende uitgave van Mainport Magazine gaan we meer aandacht besteden aan de binnenvaart. We zijn op zoek naar interessante, vernieuwende verhalen uit de branche. Wilt u een bijdrage leveren aan deze editie, adverteren of heeft u tips? Neem contact op via kim.van.dijk@promedia.nl .

Auteur: Kim van Dijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.