Corruptie

De haven in Rotterdam is een van de belangrijkste trechters voor coke uit Zuid-Amerika. De douane is gezien de oprukkende georganiseerde misdaad, gevoelig voor corruptie. Na twee grote corruptiezaken in de haven in de laatste jaren rond de douaniers Gerrit G. en Gertie V., is het nu weer raak. Er loopt een onderzoek naar drie douaniers die verdacht worden van witwassen en betrokken zouden zijn geweest bij drugssmokkel.

De douane moet vanwege de Brexit meer dan 500 nieuwe douaniers aannemen. Douaniers waarschuwden eerder in De Telegraaf voor een matige screening die corruptie in de hand zou werken. ‘Ik twijfel er niet aan dat de douane er alles aan zal doen om goede mensen binnen te halen, maar zorgen maak ik me wel. De kans bestaat dat criminelen bepaalde contacten positioneren binnen de douane’, stelt hij in een interview met de Telegraaf.