Havens Moerdijk en Oostende slim beveiligd

Drugssmokkelaars en inklimmers krijgen het lastiger in de havens van Moerdijk en Oostende. Een bijzonder nieuw bewakingssysteem registreert mensen die zich verdacht gedragen en bieden zo ondersteuning aan de bewakers.

In het kader van het PASSAnT-project – dat streeft naar veiligere havenomgevingen in Nederland en België – iss een slim cameranetwerk ontwikkeld. Door de bestaande camera’s in de havens van Moerdijk en Oostende te verrijken met behulp van artificiële intelligentie, zorgen ze ervoor dat deze camera’s zelf meer beelden kunnen analyseren en verdachte situaties opmerken dan menselijk mogelijk is. Daarmee ondersteunt het systeem de bewaking. De camera’s bootsen het menselijke brein na en weten precies hoe mensen, vrachtwagens en auto’s zich bewegen. Als de camera’s een situatie signaleren die afwijkt van de verwachting, krijgt een menselijke bewaker daar melding van. Die re-identificatie over camerabeelden heen is volgens PASSanT een grote doorbraak in beeldverwerking.

Ondoordringbaar zeil

Niet alleen de slimme camera’s moeten de havens van Moerdijk en Oostende veiliger maken. Om mensensmokkel tegen te gaan is bijvoorbeeld een ondoordringbaar zeil voor vrachtwagens ontwikkeld. ‘Dit zeil moet de vrachtwagenlading beschermen. Met een mes kom je er niet meer doorheen. Als toch geprobeerd wordt om binnen te dringen, gaat in de centrale meldkamer een alarm af’, legt Jan Otten, een van de initiatiefnemers van PASSanT uit.

Ook het hekwerk rond het havengebied krijgt een technologische boost. Er komen geavanceerde hekken- en sluitsystemen die worden uitgerust met een intelligent systeem dat kan herkennen wanneer indringers het hekwerk willen saboteren of erover proberen te klimmen. Wanneer dat gebeurt, wordt opnieuw een signaal gegenereerd in een alarmcentrale. De afwijkende patronen die door de slimme zeilen, het hekwerk en de camera’s worden gedetecteerd, worden finaal door in een overkoepelend veiligheidssysteem in een centrale meldkamer geïntegreerd.

Belangstelling andere havens

Otten benadrukt dat alles een ontwikkelproces is. ‘Het zijn experimenten. We hoeven er niets uit te halen, al is onze ambitie natuurlijk wel om de veiligste haven neer te zetten.’ De komende jaren zullen de partijen gebruiken om de technologieën verder te ontwikkelen. De ontwikkelingen in Moerdijk en Oostende blijven niet onopgemerkt in andere havens. Grote havens als Rotterdam en Antwerpen kijken geïnteresseerd mee. Otten: ‘Dit consortium is voor drie jaar. Hierin experimenteren we zoveel mogelijk en ontwikkelen we methoden om de veiligheid te verbeteren. Natuurlijk kijken we ook of het toepasbaar is in andere havens.’ De initiatiefnemer is er van overtuigd dat de experimenten uiteindelijk leiden in veiliger havens. ‘De havens van Moerdijk en Oostende zijn straks excellent in veiligheid.’

PASSanT

PASSAnT staat voor ‘PlAtform for innovative Security Solutions hArbours & Terminals’ en kan rekenen op de steun van de Nederlandse Rijksoverheid, de Nederlandse provincie Noord-Brabant, de Belgische provincie West-Vlaanderen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Vlaanderen-Nederland dat de helft van het totaal budget van 2,7 miljoen euro ter beschikking stelt. De Belgisch-Nederlandse alliantie bestaat uit Innos, het innovatienetwerk van Vias institute, Dutch Institute for Technology, Safety & Security (DITSS), AG Haven Oostende, Havenbedrijf Moerdijk, SIOEN Industries NV, ViNotion B.V., BETAFENCE BELGIUM NV, Tein Technology BV, POM West-Vlaanderen, Technische Universiteit Eindhoven, Securitas Alert Services NV en Omines Internetbureau B.V.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.