EIC Mainport Rotterdam: al 25 jaar jongeren naar Rotterdam

Educatief Informatie Centrum Mainport Rotterdam (EIC) bestaat 25 jaar en viert dat jubileum met een feestelijk symposium. Op donderdag 16 mei gaan jongeren en deskundigen met elkaar in gesprek over de vraag: Hoe boeien en binden we jongeren aan de Rotterdamse haven?

‘Het is mooi om te zien dat wij in ons 25-jarige bestaan ruim 450.000 jongeren uit de hele onderwijskolom hebben ontvangen in de Rotterdamse haven. Wat je niet weet, is lastig te worden. Door met eigen ogen de werkzaamheden en beroepen in de haven te ontdekken, dragen we bij aan een meer bewuste opleidings-en beroepskeuze.” vertelt Mary Dotsch, directeur van het EIC. In dit jubileumjaar richt het EIC zich op de toekomst. “We blijven jongeren naar de haven brengen, maar zetten de komende jaren ook in om de haven naar de jongeren toe te brengen.” Hiervoor worden verschillende digitale middelen ontwikkeld zoals: apps, serious games, online leerroutes en filmpjes.

Jongerencommunicatie

Tijdens het symposium komen jongeren en deskundigen waaronder Christianne Matthijssen, directeur Voortgezet Onderwijs van het Ministerie OCW, Allard Castelein, President directeur van het Havenbedrijf, Bas Janssen, directeur Deltalinqs en havenwethouder Arjan van Gils van de Gemeente Rotterdam aan het woord. Verder vinden er pitches plaats over werkgelegenheid in de haven nu en in de toekomst, trends van jongerencommunicatie en leren en werken met serious games en gamification. Dagvoorzitter Dave van der Wal gaat met alle aanwezigen een dialoog aan over het thema.

Meest duurzame haven wereldwijd

Nu en in de toekomst gaat het steeds meer om de slimste, efficiëntste en meest duurzame haven wereldwijd. Dit vraagt om medewerkers, mannen en vrouwen die hun talenten willen inzetten in de sectoren techniek, chemie, logistiek, maritiem, IT en de zakelijke dienstverlening. Het EIC stelt zich ten doel jongeren te interesseren voor de haven, de vele mogelijkheden er te werken en bijpassende opleidingen te volgen. Jaarlijks ontvangt het EIC ruim 22.000 jongeren voor een bezoek aan de haven. EIC is een stichting. In het bestuur hebben zitting: Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, STC-Group, Albeda en Stichting BOOR.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.