Rotterdam stuurt slimste container op wereldreis

Havenbedrijf Rotterdam introduceert de slimste container ter wereld. Vrijdag vertrok de hyperintelligente Container 42 voor een twee jaar durende dataverzamelreis.

De met sensoren en communicatietechnologie uitgeruste container meet tijdens de reis vibratie, helling, positie, geluid, luchtvervuiling, vochtigheid en temperatuur. Container 42 is ook uitgerust met zonnepanelen om te zien hoeveel energie een container op een containerschip, een trein of een truck kan oogsten tijdens de reis. De container maakt begin juni een eerste stop in München en is daar te bezichtigen tijdens de Transport Logistic 2019 (TLM).

Container 42

Met de ambitie om de smartest port te zijn, neemt Rotterdam naar eigen zeggen het voortouw in de digitale transformatie van haven en logistiek. ‘Container 42’ is een metafoor voor die transformatie. Wat maakt een containerlading mee tijdens de zeereis en het transport over land? Container 42 legt alles vast. De verzamelde gegevens moeten helpen om inzicht te geven in de uitdagingen in transport en logistiek en dragen bij aan de ontwikkeling van een zogenaamde ‘digital twin’ van de haven: een digitale representatie van de werkelijke, fysieke haven.

Voordat de container de wereld over gaat reizen, kan de wereld kennismaken met Container 42 tijdens de Transport Logistic 2019 in München. Van 4 tot en met 7 juni staat de Container 42 bij de entree aan de Oostzijde. Experts van het Havenbedrijf Rotterdam en de deelnemende partners geven daar informatie over de laatste innovaties op het gebied van digitalisering.

Platform Container 42

Container 42 is een platform waar Havenbedrijf Rotterdam, IBM, Cisco, Esri, Axians, Intel, HyET Solar, Van Donge & de Roo, Awake.ai, Betta Batteries, Simwave, Advanced Mobility Services, Kalmar en Shipping Technology intensief samen werken.

Auteur: Kim van Dijk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.