Delfzijl krijgt Europa’s eerste duurzame kerosinefabriek

Het Nederlandse bedrijf SkyNRG gaat de eerste duurzame kerosine productiefaciliteit van Europa bouwen. Vanaf 2022 moet de fabriek, die in Delfzijl gevestigd zal worden, bijdragen aan een jaarlijkse afname van meer dan 250.000 ton CO2.

SkyNRG werkt hiervoor samen met KLM, SHV Energy en Schiphol. Groningen Seaports is vereerd dat zich wederom een fabriek in de Chemport Europe regio vestigt, waar werk
gemaakt wordt van het verduurzamen van de economie.

Emissievrije waterstof

In het productieproces wordt gebruik gemaakt van groene waterstof. De fabriek past daarmee volgens het havenbedrijf uitstekend in de ambities van Chemport Europe om waterstofhub van Europa te worden. Bedrijven en overheden in Noord-Nederland willen de komende 12 jaar 2,8 miljard euro investeren in emissievrije waterstof, zoals vorige week bleek op een waterstofsymposium in Groningen. Groningen Seaports directeur Cas König: ‘De komst van SkyNRG versterkt niet alleen onze positie als waterstofhub en energieregio in Europa, maar draagt eveneens bij aan de nationale klimaatdoelen. Bovendien verwachten we een substantiële toename van logistieke bewegingen.’

Nouryon en Gasunie

SkyNRG kiest voor een duurzame vorm van waterstof, gemaakt uit water en windenergie, door een samenwerking aan te gaan met het groene waterstofproject van Nouryon en Gasunie. De fabriek is wereldwijd de eerste in zijn soort die speciaal voor vliegtuigbrandstof wordt gebouwd. Enkel rest- en afvalstromen van regionale industrieën, zoals bijvoorbeeld gebruikt frituurvet, vormen de grondstoffen voor de fabriek.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.