Esso opent ‘fabriek’ van een miljard euro in Botlek

ExxonMobil heeft zijn nieuwe hydrocracker op de raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied officieel in gebruik genomen. EZ-minister Eric Wiebes verrichtte maandag de openingshandeling.

De installatie heeft ruim een miljard euro gekost en produceert volgens het concern minder vervuilende producten dan traditionele krakers. De gebruikte techniek, waarbij waterstof wordt ingezet, is overigens niet nieuw en wordt al ruim twee decennia toegepast. Volgens het Amerikaanse concern levert kraken met waterstof diverse producten op met een laag zwavelgehalte en heeft de installatie minder energie nodig dan een traditionele kraker.

Totale energieverbruik

Wel nieuw is volgens ExxonMobil, in Nederland beter bekend als Esso, dat er voor het eerst proces- en katalysator-technologie in één installatie is toegepast. Volgens de oliemaatschappij neemt het totale energieverbruik van het complex in de Botlek met 5% af. De raffinaderij, een van de grootste van Europa, werd in 1960 geopend. De bouw van de waterstofkraker, de tweede op het terrein, is in 2016 al begonnen.

Auteur: Rob Mackor

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.