Amsterdam gaat samenwerken met Ierse haven Cork

Port of Amsterdam gaat samenwerken met de Ierse Port of Cork. Daartoe tekenden de havens vrijdag in bijzijn van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima een samenwerkingsovereenkomst in Cork. Beide havens gaan onderzoeken op welke gebieden ze elkaar kunnen versterken en ondersteunen.

De overeenkomst is onderdeel van de ambitie van Port of Amsterdam om de positie in het short sea-segment te verstevigen. Ierland is een belangrijke handelspartner voor Nederland. Het land exporteerde in 2017 voor ruim 5,5 miljard euro aan goederen naar Nederland. Nederland is daarmee de zesde exportbestemming voor Ierse goederen. Ierland importeerde in 2017 voor ruim 3,5 miljard aan goederen uit Nederland. Dit zijn met name medicijnen, machines en vervoermaterieel.

Impact van de Brexit

De havens willen hun kennis en ervaring op een aantal gebieden met elkaar delen om de handel tussen Cork en Amsterdam te promoten. Daarbij wordt gedacht aan havenontwikkeling, stakeholdermanagement, cruiseontwikkeling, havenlogistiek en verlichting van de impact van Brexit die Ierland naar verwachting flink kan raken.

De logistiek via het Verenigd Koninkrijk zal naar verwachting duurder en complexer worden, meldt Port of Amsterdam. Daardoor worden directe (vaar)connecties met het Europese vasteland interessanter. Dit zal volgens het havenbedrijf waarschijnlijk gepaard gaan met een verschuiving van gebruik van de ‘landbrug’ via Engeland naar gebruik van directe vaarverbindingen met Nederland.

Verdere havenontwikkeling

Gert-Jan Nieuwenhuizen, directeur Port of Amsterdam International: ‘Wij zien veel mogelijkheden om samen te werken met Port of Cork, exploitant en beheerder van de één na grootste haven van Ierland. Wij kijken vanuit partnerships naar havens waarmee we onze expertise kunnen delen en waar we kunnen bijdragen aan een succesvolle verdere havenontwikkeling. We onderzoeken scenario’s, kijken naar kansen en mogelijkheden en maken die met elkaar concreet.’

John Mullins, voorzitter van Port of Cork: ‘Onze historische band met Nederland zorgt ervoor dat we elkaar goed kennen en door onze gezamenlijke doelen de samenwerking soepel is. Port of Cork investeert flink in havenontwikkeling en wij hebben grootse plannen voor onze commerciële positie. Wij kijken uit naar wat deze samenwerking onze beide havens gaat brengen.’

Economische missie

De samenwerkingsovereenkomst werd getekend als onderdeel van de economische missie havenontwikkeling/maritieme infrastructuur onder leiding van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag. Het koningspaar was parallel voor een staatsbezoek in Ierland.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.