Groen licht voor ontwikkeling M4H-gebied Rotterdam

De gemeenteraad van Rotterdam heeft goedkeuring gegeven aan het ruimtelijk Raamwerk M4H. Havenbedrijf Rotterdam gaat het gebied in de Merwe-Vierhavens (M4H) samen met de gemeente, ontwikkelaars en andere stadsmakers ontwikkelen.

De eerste contouren voor het gebied zijn opgenomen in het Ruimtelijk Raamwerk en bieden richtlijnen voor de invulling van het gebied. Daarmee zetten de partners de volgende stap in de herontwikkeling van dit woon- en werkdistrict. Met deze herontwikkeling wordt de traditie ‘haven eruit, stad erin’ doorbroken. Het M4H-gebied ligt aan de noordkant van de Maas en beslaat ongeveer 100 hectare. Volgens het Havenbedrijf komen circulaire economie, energietransitie, digitalisering, wonen en werken bij elkaar in het gebied.

Nieuw bestemmingsplan

Voor de gemeente en het Havenbedrijf vormt het de basis voor een nieuw bestemmingsplan en de onderbouwing voor toekomstige investeringen. De kern van het raamwerk bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Verschillende deelgebieden met elk een eigen mix aan werken, wonen en voorzieningen, zoals het Galileipark en het Keilekwartier
  • Betere aansluiting van M4H op de omgeving, onder andere door nieuwe toegangswegen van het gebied op de Vierhavensstraat en de Schiedamse weg.
    – Het zoveel mogelijk scheiden van vrachtverkeer en fietsers/voetgangers op twee belangrijke routes: de
  • Makersstraat (Keileweg + Galileistraat, vooral het zware verkeer) en de Havenallee (Marconistraat + Benjamin Franklinstraat, vooral voor fietsers en voetgangers).
  • Twee prominente plekken op de twee plekken waar de Makersstraat en Havenallee elkaar kruisen. De monumentale Citrusveiling en FERRO-gashouder markeren deze kruispunten en krijgen een zo publiek mogelijke functie.

Makers District

Samen met RDM Rotterdam – de oude Rotterdamse Droogdokmaatschappij – vormt M4H het Rotterdam Makers District. Er is plek voor ondernemers en kennisinstellingen uit de nieuwe economie. Jonge bedrijven krijgen de kans uit te groeien tot gevestigde ondernemingen.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.