Video: Boskalis tilt mega-cruiseschip op ‘Boka Vanguard’

Het is Boskalis gelukt om het cruiseschip ‘Carnival Vista’ op het zware-ladingschip ‘Boka Vanguard’ te plaatsen. Het schip is afgelopen weekend voor de kust van Freeport op de ‘Vanguard’ geladen en zaterdagavond naar de Grand Bahama’s Shipyard gevaren.

Daar wordt het cruiseschip gerepareerd, terwijl dat op het schip van Boskalis staat. Voor de enorme liftoperatie werd eerst het dek van de ‘Boka Vanguard’ afgezonken. Daarna werd het driehonderd meter lange cruiseschip, waarvan de roerpropellers stuk zijn, op ’s werelds grootste halfafzinkbare liftschip gesleept en het dek weer omhoog gebracht. Zo kwam de ‘Carnival Vista’ helemaal boven water op het dek te staan. Op die manier is het naar de werf gebracht.

Primeur

Omdat er in de regio geen droogdok beschikbaar was, is er voor gekozen om de ‘Vanguard’ in te zetten. De Nederlandse maritieme aannemer spreekt van ‘een wereldprimeur’ omdat een halfafzinkbaar zware-ladingschip nog nooit eerder is ingezet om een droogdok-reparatie mogelijk te maken.

Auteur: Jordi Kloos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.