Sensoren brengen kadebezetting haven Delfzijl in kaart

Groningen Seaports is een proef gestart met sensoren om beter inzicht te krijgen in de kadebezetting in de haven van Delfzijl. Daardoor moet de havenmeester beter in staat zijn om de beschikbare kaderuimte optimaal te benutten.

Het systeem is vergelijkbaar met reeds bekende sensoren die worden gebruikt in parkeergarages. In dit geval worden ze toegepast voor het afmeren van schepen in een haven.

Start-up

De pilot wordt uitgevoerd door start-up ICTCI uit Groningen. Dit bedrijf heeft de sensoren ontwikkeld in samenwerking met het INTERREG subsidieprogramma ID3AS, een samenwerkingsverband tussen leadpartner Hochschule Osnabrück, Hanzehogeschool Groningen en NHL Stenden. Groningen Seaports is de opdrachtgever.

De havenmeester ontvangt de data rechtstreeks via de sensoren, zodat deze direct kan zien welke delen van de kade bezet zijn en waar nog ruimte is voor meer schepen. Ook kan de havenmeester analyseren welke kades druk bezet zijn en welke niet.

Ambitie

Groningen Seaports meldt dat het door de toenemende drukte steeds belangrijker wordt om tijdig inzicht te hebben in de kadebezetting en het scheepvaartverkeer. De proef met sensoren staat niet op zichzelf. Onder de vlag Groningen Innovation Port worden diverse proeven uitgevoerd om het beheer van de haven met digitale hulpmiddelen te ondersteunen. Naast de inzet van sensoren worden proeven uitgevoerd met big data, autonoom varende schepen en drones. Dit onderstreept naar eigen zeggen de ambitie van Groningen Seaports om innovaties in de havens te stimuleren.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.