Contargo treft voorbereidingen op laag water

Containerbedrijf Contargo heeft vier binnenschepen laten ombouwen om zo ook tijdens laagwater te kunnen varen. Deze schepen hebben nu 10 tot 15 centimeter meer diepgang bij lage waterstanden.

Met de warmste junimaand ooit achter de rug, lijkt het erop dat de waterstanden net als vorig jaar erg laag zullen zijn de komende maanden. ‘We zetten voor bijna 75% van onze containertransporten binnenschepen in’, zegt Cok Vinke, managing director van Contargo Waterway Logistics. ‘Perioden van laag water beperken onze vervoerscapaciteit en leiden tot meerkosten, omdat we extra schepen of andere vervoerscapaciteit moeten inzetten.’

Kaub

Daarom heeft Contargo sinds 2018 een aantal binnenschepen van particulieren laten ombouwen. Op twee werven in Antwerpen en Dordrecht zijn de schepen uitgerust met een staalplaat, waardoor ze nog maar 130 cm in plaats van 150 cm diep moeten steken om toch voldoende water onder de kiel te hebben, zo meldt het bedrijf in een persbericht. Door deze investering van ongeveer 10.000 euro per schip kunnen de schepen bij dezelfde waterstand met 10 tot 15 centimeter meer diepgang varen en bij laagwater 200 tot 300 ton meer meenemen. Ze hoeven bij lage waterstanden geen water in de achterste ballasttanks te hebben en kunnen de ondiepte bij Kaub passeren

Oproep richting politiek

De waterstanden van de Rijn kennen seizoensgebonden schommelingen. Vanuit verkeerspolitiek- en milieuoogpunt is het wenselijk om de binnenvaart te versterken, zegt Contargo. Het bedrijf roept de politiek op om bestaande bottlenecks zo snel mogelijk weg te werken. ‘Wij hopen dan ook dat het verbeteren van de aflaaddiepte op de Midden-Rijn, een prioritair project in het Bundesverkehrswegeplan, snel wordt omgezet’, aldus Vinke.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.