6% erbij voor havenwerkers ADM Europoort

De ruim zestig werknemers van de Rotterdamse bulkterminal ADM Europoort krijgen er in drie jaar bijna 6% bij. Dat heeft vakbond FNV Havens bekendgemaakt.

Dat is de uitkomst van cao-onderhandelingen, die de afgelopen week onder druk van stakingsacties gevoerd werden. De loonsverhoging komt bovenop de automatische prijscompensatie (apc), de aanpassing van de lonen aan prijsstijgingen. De haven is een van de weinige sectoren waar de apc standaard is opgenomen in de cao’s.

Deeltijdwerk

Verder zijn er afspraken gemaakt over deeltijdwerk voor ouderen, reparatie van het derde WW-jaar en een transitievergoeding van minimaal vier jaar, ook bij kortlopende contracten. FNV-bestuurder Cees Bos zegt over het onderhandelingsresultaat: ‘Dit is het bewijs dat staken loont’.

De terminal is in handen van het Amerikaanse handelshuis en voedingsmiddelenproducent Archer Daniels Midland, dat wereldwijd over honderden fabrieken en op- en overslaglocaties beschikt. In Europoort heeft het concern een vestiging waar sojabonen worden geperst. Daar worden ook de schepen gelost die zowel de fabriek in Rotterdam, als fabrieken elders in Europa van grondstoffen voorzien.

Auteur: Rob Mackor

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.