Geen compensatiegeld voor Duitse kolencentrale Maasvlakte

De Duitse energieaanbieder Uniper krijgt geen compensatie voor de sluiting van zijn kolencentrale op de Maasvlakte. Het bedrijf wilde zijn kolencentrale op de Maasvlakte langer openhouden dan tot 2030, schrijft de krant Frankfurter Allgemeine. Daar wilde Uniper dan compensatie voor ontvangen, maar de Nederlandse regering wijst het verzoek af.

Alle kolencentrales in Nederland moeten in 2030 dicht om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Uniper stelde voor om de kolencentrale na die tijd op biomassa te laten draaien. Dan zou de centrale deel uit kunnen maken van een nationaal elektriciteitsreservenetwerk en daar zou Uniper dan 150 miljoen euro per jaar voor krijgen.

Volgens het Duitse bedrijf is overschakelen op biomassa de enige manier om de investering in de centrale terug te verdienen. De volgens Uniper een van ‘s werelds meest moderne energiecentrales op basis van kolen ging pas in 2016 open. De investeringskosten bedroegen 1,6 miljard euro.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.