Wereldhavendagen groter dan ooit

Met nog precies een maand te gaan voor de 42e editie van de Wereldhavendagen losbarst, heeft de organisatie het definitieve programma bekend gemaakt. Deze is uitgebreider dan andere jaren. Op 6, 7 en 8 september 2019 kunnen bezoekers aan meer locaties in en om de Rotterdamse haven een bezoek brengen.

Er zijn diverse nieuwe excursies opgenomen in het programma. Zo kunnen bezoekers een kijkje nemen bij de Botlekbrug. De Botlekburg is een van de grootste stalen beweegbare bruggen van Europa en cruciaal voor een goede doorstroom van verkeer over weg, spoor en water. Tijdens de excursie komen deelnemers alles te weten over wat erbij komt kijken om dit technische hoogstandje elke dag goed te laten functioneren.

Tollensfabriek

Ook kunnen bezoekers via het Schiekanaal diep het achterland in naar de Spaanse Polder, een van de oudste industriële gebieden van Rotterdam. Uiteraard wordt een bezoek aan de monumentale Van Nellefabriek en Tollensfabriek niet overgeslagen. Het programma van Flow Drechtsteden is ook onderdeel van de Wereldhavendagen; een excursie brengt bezoekers naar Veth Propulsion in Papendrecht. Deze fabrikant van thruster-scheepsschroeven met ruim 180 werknemers is al sinds 1951 een begrip in de maritieme sector.

Bij het uitgebreide programma horen ook nieuwe vaartochten. Zo meert het zestig meter lange zeilschip ‘De Eendracht’ weer in Rotterdam af, is het mogelijk om vanaf partyschip ‘De Ameland’ de avondshow met het vuurwerk te bekijken, en verzorgen de historische zeeslepers ‘Elbe’ en ‘Furie’ van Sleepboothaven Maassluis diverse tochten. Wie wat meer snelheid zoekt, kiest voor een tocht in een RIB-powerboat of een ritje achterop een waterscooter van Dutch River Riders in de Rijnhaven.

Buiten de stad

Het teamwork dat de Rotterdamse haven mogelijk maakt, beperkt zich uiteraard niet tot de stad en het havengebied. Vandaar dat het programma van de Wereldhavendagen zich dit jaar verder uitbreidt naar omliggende plaatsen. In de week voorafgaand aan het evenement is het marineschip MAHU te bezoeken in de Berghaven in Hoek van Holland. Op zaterdag 7 september vertrekken er vanuit Hoek van Holland een aantal excursies met de Fast Ferry, voor een bezoek aan meerdere haventerminals.

Het volledige excursieaanbod van de Wereldhavendagen is te vinden op www.wereldhavendagen.nl.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.