ILT gaat in het najaar controleren op varend ontgassen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zal in het najaar een toezichtsactie houden op het verbod op ontgassen in dichtbevolkte gebieden. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Varend ontgassen door schepen is nodig omdat na het lossen van een vloeibare lading altijd een geringe hoeveelheid restlading achterblijft. Op weg naar de plaats waar het schip opnieuw gaat laden, worden daarom de ladingtanks met ventilatoren doorgeblazen om deze laatste resten te laten verdampen en te verwijderen. Daardoor belanden er schadelijke stoffen in de atmosfeer.

Sinds april van dit jaar mag er niet meer varend ontgast worden in dichtbevolkte gebieden en nabij sluizen en bruggen. Daarnaast zal vanaf 2020 gefaseerd worden toegewerkt naar een totaalverbod op varend ontgassen in 2024.

Toezichtsactie

De verkennende toezichtsactie heeft volgens de minister het doel om de sector bewust te maken van de consequenties van de invulling van het begrip ‘dichtbevolkt’ én het verbod op ontgassen dat gefaseerd wordt opgelegd.

De toezichtsactie wordt uitgevoerd in samenwerking met Rijkswaterstaat en maakt gebruik van nieuwe toezichttechnieken zoals drones, e-noses (elektrische neuzen) en specifieke camera’s om te testen in hoeverre deze technieken bruikbaar zijn bij toekomstige handhavingsacties. Op basis van de ervaringen die met deze verkennende actie zijn opgedaan, zal de ILT haar toezicht op varend ontgassen definitief inrichten.

Lees het hele verhaal op Nieuwsblad Transport.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.