Vopak casht ruim half miljard op verkoop Amsterdam en Hamburg

Vopak heeft de eerder aangekondigde verkoop van zijn terminals in Amsterdam en Hamburg aan First State Investments maandag afgerond. First State betaalt de Rotterdamse tankopslaggroep 600 miljoen euro.

Dat is inclusief een premie van vijftien miljoen euro, die Vopak ontvangt als bepaalde omzetdoelstellingen gehaald worden. Het bedrijf maakt een boekwinst na belastingen van 190 miljoen euro en krijgt 555 miljoen aan contanten binnen.

Algeciras

Vopak kondigde de verkoop van de twee terminals, alsmede een terminal in het Spaanse Algeciras in april dit jaar aan en meldde toen al dat de desinvestering 723 miljoen euro zou opbrengen en een boekwinst voor belasting van 200 miljoen euro zou opleveren.

Het afstoten van het terminaltrio maakt deel uit van een langlopend programma van Vopak om zich meer op industriële terminals en gasfaciliteiten te richten.

Minderheidsaandeelhouder

Het bedrijf is met de huidige minderheidsaandeelhouder van de terminal in Algeciras in gesprek om zijn belang van 80% te verkopen voor dezelfde prijs en tegen dezelfde voorwaarden zoals die met First State zijn overeengekomen. Beleggers reageerden nauwelijks op de aankondiging. Het aandeel stond maandag kort na het middaguur 0,3 % lager bij een vrijwel vlakke stand van de AEX-index.

First State is een investeringsfonds van de Australische Commonwealth Bank en beheert wereldwijd voor ruim 156 miljard dollar aan activa.

Auteur: Rob Mackor

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.