Haven Oostende wordt enige eigenaar van Rebo-terminal

Deme, bouwgroep Artes en overheidsinvesteringsbedrijf PMV hebben hun aandelen in Rebo verkocht aan de haven van Oostende. Die is voortaan de enige eigenaar van Rebo-terminal.

De Rebo-terminal in de voorhaven van Oostende is als zwaarlastkade gespecialiseerd in de opslag, de pré-assemblage en de verscheping van onderdelen van windturbines. In 2010 trok het Oostendse havenbedrijf extern kapitaal aan om deze terminal uit te bouwen tot dé logistieke offshore wind hub van het zuidelijk deel van de Noordzee.

Sindsdien treedt Rebo op als logistiek ontwikkelaar. Het investeert in kades, kaaimuren kantoorgebouwen en andere infrastructuur op terreinen van de haven en verhuurt ze. Rebo beschikt onder meer over een ro/ro-ponton met een draagkracht van 650 ton.

Risicovolle startfase

Na negen jaar heeft Rebo geen nood meer na de middelen en de expertise van de initiële investeerders. Na de ‘risicovolle startfase met een grote nood aan kapitaal en expertise’ wil Oostende nu maximaal inzetten op groei van de activiteiten op de Rebo-terminal. Daarom nam het havenbedrijf het initiatief voor gesprekken rond de herverdeling van het aandeelhouderschap.

Tot dinsdag had Deme 30% van de aandelen in handen, PMV 40%, Artes en de haven elk 15%. Over de vergoeding die de uittredende aandeelhouders ontvingen, doen de betrokken partijen geen mededeling.

Momenteel werken permanent meer dan vijfhonderd mensen in de offshore windsector in de haven van Oostende. ‘Om de continuïteit te versterken is het belangrijk dat de bezetting van de terminal verhoogt’, zegt Dirk Declerck, ceo van het havenbedrijf.

Onderwerpen: ,

Auteur: Koen mortelmans

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.