Twaalf nieuwe spoorverbindingen vanuit North Sea Port

North Sea Port en Lineas gaan samen twaalf nieuwe spoorverbindingen aanleggen om de haven nog sterker te verbinden met het Europese achterland. Dat kondigen de spoorwegmaatschappij en het havenbedrijf aan.

Er komt een nieuwe spoorverbinding tussen Interface Terminal Gent en de Lineas Main Hub in Antwerpen, vanwaar goederen via het internationale spoornetwerk van Lineas hun reis vervolgen. De 12 nieuwe bestemmingen zijn gelegen in Madrid, Granollers (Barcelona) en Tarragona (Spanje), Hendaye (Frankrijk), Schkopau (Duitsland), Lovosice (Tsjechië), Curtici (Roemenië), Malmö (Zweden), Milaan (Italië), Wels en Wenen (Oostenrijk), en Basel (Zwitserland). De spoorverbindingen worden deels gefinancierd door het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken en door North Sea Port.

Kluizendok

De goederen worden gelost en geladen in de Interface Terminal Gent aan het Kluizendok. Deze vier modale containerterminal (zeevaart, binnenvaart, spoor- en wegvervoer) beschikt onder meer over 750-meter-lange driedubbele spoorlijnen om treinen te ontvangen. De treinen rijden vervolgens naar Antwerpen, waar ze aansluiten op het Europese spoornetwerk van Lineas. In de nabijheid van de terminal en het Kluizendok bevindt zich een aantal bedrijven die actief is in logistiek en distributie. De Interface Terminal Gent is bovendien via shortsea geconnecteerd met het Verenigd Koninkrijk: de rederij I-Motion Shipping vaart driemaal per week op Hull.

Sporenbundels

‘De 12 extra bestemmingen bieden tal van bedrijven mogelijkheden om hun goederen richting achterland per trein te vervoeren. Heel wat kades en bedrijventerreinen in North Sea Port zijn immers uitgerust met sporen en sporenbundels’, zegt Daan Schalck, CEO van North Sea Port. Momenteel worden bij North Sea Port 7,7 miljoen ton goederen per jaar per spoor vervoerd. Goed voor een 10 procent van het vervoer met het achterland. ‘We willen het vervoer per spoor verder doen toenemen, deze 12 nieuwe bestemmingen kunnen daartoe bijdragen.’

Meer volumes

‘We zijn er trots op een strategische partner te zijn van een florerend havenbedrijf dat meer en meer inzet op spoorontwikkeling’, vertelt Sam Bruynseels, CCO van Lineas. ‘Dankzij de verbinding tussen Gent en Antwerpen kunnen bedrijven dagelijks meer volumes per spoor naar het Europese hinterland doorzetten via ons Green Xpress Network. Onze bedoeling is om de frequentie in de komende periode op te schroeven, zodat we op termijn rechtstreekse verbindingen tussen Gent en Europese bestemmingen kunnen opzetten.’

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.