Mijlpaal zeesluis IJmuiden: tweede deurkas op z’n plek

Eindelijk goed nieuws voor de nieuwe zeesluis IJmuiden. De tweede deurkas (caisson) van de zeesluis IJmuiden is succesvol afgezonken en ligt op zijn definitieve positie. Eerder werd bekend dat juist het afzinken van dit tweede caisson extra geld zou gaan kosten.

In deze deurkas van het binnenhoofd rolt straks de sluisdeur aan de kanaalzijde in en uit en is tevens plaats voor de reservedeur.

Technisch hoogstandje

In de afgelopen maanden heeft aannemersconsortium OpenIJ (een combinatie van BAM en VolkerWessels) het caisson ruim 18 meter gecontroleerd afgezonken. Een technisch hoogstandje, zo zegt Rijkswaterstaat, waarbij de deurkas centimeter voor centimeter op de juiste diepte werd geplaatst. De deurkas is 81 meter lang, 55 meter breed en 28 meter hoog. Het gewicht bedraagt 150.000 ton. Daarmee is het bouwwerk aanzienlijk groter dan de deurkas aan zeezijde die een afmeting heeft van 80 meter lang, 26 meter breed en 24,5 meter hoog. Deze deurkas is vorig jaar al op zijn definitieve plek gelegd.

Het afzinken gebeurde door het zand onder de deurkas met behulp van op afstand bestuurbare spuitlansen weg te spuiten. Robotarmen zorgden vervolgens voor het afvoeren van het zand. Nu het caisson op zijn plek ligt, wordt de ruimte onder de deurkas opgevuld met beton. Ook wordt er verder gewerkt aan de aansluiting op de drempel waar straks de deur overheen rijdt.

Extra kosten

Onlangs maakten bouwbedrijf VolkerWessels en BAM nog bekend extra geld opzij te moeten zetten voor de bouw van de nieuwe sluis bij IJmuiden. De extra kosten voor beide bedrijven bedroegen 7,5 miljoen euro. De extra euro’s waren nodig voor het nemen van voorzorgsmaatregelen voor het afzinken van het tweede caisson. BAM benadrukte dat de werkzaamheden wel volgens schema lopen. De planning is nu dat de eerste schepen begin 2022 door de sluis kunnen, meer dan twee jaar later dan aanvankelijk gepland.

Hoofdpijndossier

Dat dit project in de voorbije jaren een hoofdpijndossier is geworden voor BAM en VolkerWessels, komt voornamelijk door een constructiefout. De deurkas van het binnenhoofd, waar de sluisdeur aan de zijde van het kanaal en de reservedeur in komen, bleek niet stijf genoeg. Dit probleem werd getackeld door het aanbrengen van extra wapening in de wanden van het caisson en het plaatsten van tijdelijke tussenwanden.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.