PAS op de plaats voor 22 bedrijven in Amsterdamse haven

De vergunningen van 22 bedrijven in de haven van Amsterdam worden vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State opnieuw beoordeeld. Dat staat in een brief die wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) aan de gemeenteraad heeft verstuurd.

De bedrijven kregen eerder een vergunning op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Deze zogeheten PAS-regeling werd eind mei naar de prullenmand verwezen door de Raad van State, waardoor de afgifte van milieuvergunningen, en daarmee talloze (bouw)projecten, prompt stil kwam te liggen.

Gevoelige informatie

In de brief van de wethouder staat dat er voor 22 bedrijven in het Amsterdamse havengebied een nieuwe stikstofberekening moet worden gemaakt. Pas als er geen toename aan stikstof is gedetecteerd, kunnen de bedrijven een vergunning krijgen. Omdat het gevoelige informatie betreft, wil de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Van Doorninck niet zeggen om welke bedrijven het gaat. Hoeveel tijd de aanvullende stikstof-onderzoeken duren, is onduidelijk.

Auteur: Jordi Kloos