Voorspellend onderhoud dankzij vroegtijdige analyses

Tijdig onderhoud van de motor is noodzakelijk. Dat kan preventief, maar het kan zelfs nog eerder in het proces. Met analyses kun je namelijk voorspellend onderhoud plegen aan scheepsmotoren.

Door middel van uitgebreide analyses van de smeerolie kunnen onverwachte reparaties en kosten worden voorkomen en inzicht worden verkregen in benodigd onderhoud. Hoge onderhoudskosten aan de motor kunnen worden voorkomen door voorspellend onderhoud te plegen, legt Jos Noordover, commercieel manager bij Valvoline Europe uit. Smeeroliespecialist Valvoline werkt daarvoor samen met Polaris Laboratories. Het bedrijf neemt monsters van de verschillende scheepsmotoren en analyseert zo de kwaliteit van de verschillende vloeistoffen zoals motorolie, transmissieolie en koelvloeistof. Aan de hand van de analyse delen Polaris en Valvoline de onderhoudsstatus van de smeeroliën voor de motor op in vijf categorieën, variërend van acceptable naar kritieke applicatie. Valvoline zal de klant assisteren in juiste interpretaties en een juist advies geven over de te volgen acties en oplossingen.

Dankzij jarenlange ervaring met het analyseren van vloeistoffen is Polaris de aangewezen partij om een goede status te geven aan de smeermiddelen in een motor. De duizenden monsters die ze hebben genomen stelde hen in staat een goede benchmark voor smeermiddelen te maken. De resultaten van de analyses zijn verrassend. Zo blijkt dat bij meer dan 30 procent van de motoren urgente problemen met koelvloeistoffen en of smeermiddelen optreden. Als daar geen actie op wordt ondernomen kan de scheepseigenaar te maken krijgen met onverwacht hoge kosten en de mogelijkheid dat de motor tijdelijk buiten gebruik zal zijn.

Koelvloeistof

Als het gaat om onderhoud van de motor denkt men al gauw aan motorolie. Het gebruik van een hoge kwaliteit koelvloeistof is echter net zo belangrijk, zegt Noordover. De analyses tonen aan dat veel problemen juist ontstaan door verkeerd gebruik van koelvloeistof. ‘Denk aan verkeerde technologie, koelvloeistof gemengd met andere soorten koelvloeistof en koelvloeistof aangevuld met willekeurige kwaliteit water. In sommige gevallen wordt de vloeistof te lang niet vervangen waardoor het zijn werking verliest. Een ander voorkomend probleem is besmetting van het koelmiddel. Dat kan bijvoorbeeld ontstaan door een lek in de motor.’

Het zijn een aantal voorbeelden uit de analyses die Valvoline en Polaris maken aan de hand van monsters van de motoren. Valvoline helpt scheepseigenaren graag bij het beheer en onderhoud van motoren door te beginnen met het maken van deze analyses. Noordover: ‘We moeten van preventief onderhoud naar een voorspellend onderhoudsschema.’

Europort

Valvoline staat deze week op de Europort in Ahoy Rotterdam. De experts op het gebied van smeermiddelen zijn aanwezig om uitleg te geven over de meerwaarde van vloeistofanalyses. Samen met de geïnteresseerde bezoeker gaat Valvoline graag op zoek naar antwoorden op vragen als: Wat betekenen de resultaten van de analyses? En hoe kunnen we de analyses gebruiken voor het onderhoud van de motor?

Bezoek Valvoline op standnummer 5002.

Auteur: Kim van Dijk

Kim van Dijk is hoofdredacteur van Mainport Magazine en schrijft ook regelmatig voor Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.